Wpis z mikrobloga

Mam pytanie. Czy obecnie w tych eko czasach, w których dąży się do zeroemisyjności i innych pierdół mogę wybudować dom i legalnie go użytkować jak nie będę miał przyłączy energetycznego oraz wodnego?

Bo ostatnio jak składałem o odbiór to musiałem złożyć dokumenty z energetyki i wodociągów.

Bo od kilku lat mam bardzo małe zużycie prądu w domu i rozkminiam nad niepodłączoną do sieci instalacją z bankiem energii, ale przecież uniezależnienie się od dostawców mediów jest moim zdaniem na tę chwilę niemożliwe do wykonania głównie prawnie...

#dom #budowa #prawobudowlane #nieruchomosci
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kryminalnykwadrans: pytanie z ciekawości: jak chcesz wypełnić WT2023, w tym warunki dotyczące ogrzewania( obojętne czy to piec, maty elektryczne czy pompa) bez poboru prądu z sieci , czyli na samym banku energii, choćby nie wiem jak był duży?. Zakładam że sama pompa ciepła pociągnie 40kw dziennie, kocioł na gaz koło 5kwh+ paliwo gazowe. No i do ogrzewania potrzebujesz wody z sieci (chyba że użyjesz mat elektrycznych co zwiększy jeszcze bardziej
  • Odpowiedz
@kryminalnykwadrans: musisz na etapie WZ sobie zastrzec, że woda z własnego ujęcia a energia elektryczna z własnego źródła wytwórczego.
Natomiast jeżeli w mpzp jest zapisane, że pobór mediów z istniejącej infrastruktury to tak masz zrobić i kropka.
  • Odpowiedz
@websterpl1: widzisz, czyli mój błąd. Masz rację, zatrzymałem się na swoim pozwoleniu z 2021 i słyszałem że znowu zostało zaostrzone.

@kryminalnykwadrans Kocioł na pellet jeszcze zły nie jest, ale do niego też potrzebujesz bezpośredniego przyłącza wody żeby coś płynęło w rurkach. Jeśli masz studnie na działce i mpzp nie zabroni to ok. Aczkolwiek nie polecam pelletu, sam mam w starym domu od 6 lat i czekam tylko na koniec
  • Odpowiedz
@fajnybananek: Co do pelletu mam inne zdanie. Sam mam od kilku lat taki kocioł i dla mnie ma same zalety. Gazu u mnie nie ma, a pompa nie zwróci mi się dłuuuugo. Więc dla mnie bez sensu, a tu pełna wygoda. Raz na 14 dni w sezonie zasypię podajnik, Konfiguruje działanie jak chcę, popiołu tyle co kot napłakał...

@Sabarolus No i co z tego, ze żyję w społeczeństwie? Co
  • Odpowiedz
Po podłodze tyle co ty. Piec 15kw z faktycznie sporym podajnikiem. (Taką wielką lodowka obok pieca stoi - większą od niego samego. Ściany 36cm + 20 styropian. Aż następnym razem zobaczę ile wchodzi tam worków bo nigdy nie liczyłem. W każdym razie dla mnie to najtańsze dostępne ogrzewanie z taką wygoda korzystania, gdzie z aplikacji steruje piecem.
Przy silnych mrozach schodzi więcej, ale silnych mrozów w roku mam może 14 dni. Siostra
  • Odpowiedz