#gotujzwykopem Mirki mam pytanie : Czy robił już ktoś z was filet z p----i kaczki metodą #sousvide ? Chcę zrobić tak : 1.Skórę na p----i ponacinam w gęstą kratkę ,a następnie natrę to solą, od strony mięsa będzie sól, pieprz i jakieś zioło ,prawdopodobnie tymianek. 2.Całość do worka i w próżnię i na 2 godziny w temp. 57st.C 3.Po tym czasie wyciągam kaczkę z worka, osuszam i kładę skórą do dołu na patelni - tutaj nie wiem czy od zimnej tak jak przy klasycznym przyrządzaniu ,czy może na gorącą z odrobiną oleju. 4.Po 4-5 minutach ( zależeć to będzie od koloru skóry) obracam na mięcho i podsmażam max. 2 minuty.
@OlekBB podsmaz od strony skory na maksa rozgrzanej patelni, mieso w srodku bedziesz mial juz IDEALNE dlatego nie chcesz go drugi raz przeciagnac zeby Ci sie w srodku pasztet nie zrobil, czesty blad ludzie zrobia idealne mieso sv a pozniej przeciagna na patelni podczas robienia skorki i caly proces wpizdu;) skorka jak bedzie chrupiaca to mozesz doslownie na 30sekund obrocic na druga strone zeby tez kolor zlapalo. Popatrz na rozne przepisy
@bigasslover: No właśnie tych przepisów już kilka widziałem , zarys całej akcji już mam w głowie. Najbardziej właśnie boję się tego ,że przy robieniu skórki zabiję to mięso drugi raz. Chyba zrobię wg. twojego pomysły
@bigasslover: smak i konsystencja : 9/10 Trochę za krótko podpiekałem skórę na patelni i nie była tak chrupiąca jak w przypadku klasycznego podania. Ale łatwo to skorygować i przy następnym razie trochę dłużej potrzymam kaczkę na patelni. No i zgodnie z Twoją radą wrzuciłem to na mocno rozgrzaną patelnię.
Mirki mam pytanie :
Czy robił już ktoś z was filet z p----i kaczki metodą #sousvide ?
Chcę zrobić tak :
1.Skórę na p----i ponacinam w gęstą kratkę ,a następnie natrę to solą,
od strony mięsa będzie sól, pieprz i jakieś zioło ,prawdopodobnie tymianek.
2.Całość do worka i w próżnię i na 2 godziny w temp. 57st.C
3.Po tym czasie wyciągam kaczkę z worka, osuszam i kładę skórą do dołu na patelni - tutaj nie wiem czy od zimnej tak jak przy klasycznym przyrządzaniu ,czy może na gorącą z odrobiną oleju.
4.Po 4-5 minutach ( zależeć to będzie od koloru skóry) obracam na mięcho i podsmażam max. 2 minuty.
Tak będzie ok, czy coś może zmienić ?
Sous Vide Duck Breast
@bigasslover: No właśnie tych przepisów już kilka widziałem , zarys całej akcji już mam w głowie.
Najbardziej właśnie boję się tego ,że przy robieniu skórki zabiję to mięso drugi raz.
Chyba zrobię wg. twojego pomysły
chciałem aby ktoś podzielił się własnym dośwadczeniem.
Trochę za krótko podpiekałem skórę na patelni i nie była tak chrupiąca jak w przypadku klasycznego podania.
Ale łatwo to skorygować i przy następnym razie trochę dłużej potrzymam kaczkę na patelni.
No i zgodnie z Twoją radą wrzuciłem to na mocno rozgrzaną patelnię.