Wpis z mikrobloga

W Pekao SA zgadzają się na skrócenie okresu karencji? Pytam, bo mam jeszcze kilka miesięcy, a wypłaciłem już wszystkie transze i wolałbym nie spłacać samych odsetek.

Druga sprawa, jeśli nie można skrócić okresu karencji, to czy opłaca się złożyć dyspozycję o dopłaty do części odsetkowej?

#kredyt2procent #kredythipoteczny
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanLodowegoOgrodu: W przypadku Pekao SA aby wcześniej zrezygnować z karencji należy złożyć wniosek o rozpoczęcie spłaty kapitału. Można to zrobić przez bankowość elektroniczną. Aby złożyć wniosek wymagana jest wypłata pełnej kwoty kredytu. Po zakończeniu karencji rozpoczyna się płatność raty kapitałowo-odsetkowej wraz z dopłatami.
  • Odpowiedz
@DeoLawson @Ashram654 @marcpol

To jeszcze się upewnię. Nawet jeśli akt notarialny podpisze za kilka miesięcy, to już się powinni zgodzić na rozpoczęcie spłaty kapitału (jeśli wypłaciłem wszystkie transze)?

Bo właśnie rozmawiałem z babka z oddziału, która uparcie twierdzi, że "konwersja kredytu" jest możliwa dopiero po akcie notarialnym... A jeśli złożę to elektronicznie to pewnie i tak trafi do niej..
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu: konwersja kredytu tak. Jest możliwa dopiero po otrzymaniu aktu. Ale ty musisz założyć dyspozycję "wcześniejsze rozpoczęcie spłaty kapitału w fazie budowlanej." tak.nazywaja skrócenie karencji
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu: Plus to nie trafia do niej, tylko do osób w backoffice. Mi też ich doradca wciskał kit że nie mogę wypłacić wszystkich transz z wyprzedzeniem w jednym momencie bo budowa się nie skończyła.a w wypłaciłem i spłacam kapitał z pełnymi dopłatami.
  • Odpowiedz
To jeszcze się upewnię. Nawet jeśli akt notarialny podpisze za kilka miesięcy, to już się powinni zgodzić na rozpoczęcie spłaty kapitału (jeśli wypłaciłem wszystkie transze)?

@PanLodowegoOgrodu: Tak.

Bo właśnie rozmawiałem z babka z oddziału, która uparcie twierdzi, że "konwersja kredytu" jest możliwa dopiero po akcie notarialnym... A jeśli złożę to elektronicznie to pewnie i tak trafi do niej..

@PanLodowegoOgrodu: Wielu moich klientów już korzystało z tego rozwiązania i
  • Odpowiedz
@marcpol @DeoLawson @Ashram654
Ok, złożyłem tydzień temu dyspozycję o wcześniejsze rozpoczęcie spłaty kapitału w fazie budowlanej, dzisiaj dostałem aneks, który podpisałem. Ratę teraz rozumiem opłacę jeszcze za same odsteki (mam płatność na 15 lutego), a kolejna to już będzie kapitał+odsetki z uwzględnioną dopłatą?
  • Odpowiedz
@DeoLawson: hej, rata mi się zaktualizowała, ale nadal jest trochę wyższa niż powinna być. To dlatego, że część miesiąca byłą przed podpisaniem aneksu i jest policzona na innym oprocentowaniu? Bo dopiero teraz zmieniło mi się oprocentowanie na 2%, wcześniej było 7%
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu: Tak. Ja próbowałem to wyjaśniać z pekao skąd się dokładnie bierze wszystko bo i tak mi się do końca nie zgadzało i mam autyzm ale oni sami chyba nie wiedzą xD Także ciesz się po prostu niska ratą.
  • Odpowiedz
@DeoLawson:trochę odgrzeję pytanie, bo mam podobną zagadkę a widzę że pisałeś o budowie domu. Czyli jak rozumiem to samo mogę zrobić w przypadku budowy domu? Do rozpoczęcia spłacania raty kapitałowo odsetkowej nie jest potrzebne zakończenie budowy, oddanie domu do użytku lub zamieszkanie w nim? Bo coś takiego kojarzę, że przy podpisywaniu umowy był wspomniany taki warunek aby móc spłacać raty z dopłatami.

Obecnie mam SSZ i została mi jedna transza
  • Odpowiedz