Aktywne Wpisy
therealhajto +66
Seria rzutów karnych powinna była się zakończyć wraz z karnym murzyna, który nielegalnie #!$%@?ł na dwa tempa. Zapraszam do dyskusji
Mirror: https://streamin.one/v/249c6a99
#mecz #meczgif
Mirror: https://streamin.one/v/249c6a99
#mecz #meczgif
oficjalniemartwa +15
Kupiłam dom na Mazurach, w końcu z daleka od motłochu miejskiego, będę uprawiać zioła i warzywa. Muszę tylko kilka kóz miniaturek ogarnąć, kota i psa oraz postawić stodołe żeby mieć gdzie motór trzymać.
Kilka lat temu pisałem na mirko-anonim z pytaniem co zrobić z 10k zł. Wtedy się dowiedziałem, że "10k to drobne" i w sumie nic z tego nie wynikło. Ale teraz i tak przychodzę kolejny raz, posłuchać rad, albo i anty-rad.
Parę lat minęło. Zrobiłem remont u matki, wyprowadziłem się, kupiłem mieszkanie (w tanim mieście na Górnym Śląsku), kupiłem trochę złota i srebra, trochę innych walut, zmieniłem auto z gruza za 2k, na gruza za niecałe 10k. A teraz mam odłożone trochę ponad 100k zł i zastanawiam się co dalej.
Moim celem długofalowym byłoby kupienie domu gdzieś na uboczu i się tam zabunkrować z w miarę samowystarczalną instalacją. Ale oczywiście to na ten moment o wiele za mało. Więc chciałbym gdzieś te pieniądze ulokować.
- Czy warto skorzystać z usług jakiegoś doradcy inwestycyjnego? Czy ktoś z was ma doświadczenie z czymś takim?
- Gdybym miał pomysł i odwagę na biznes, to pewnie bym jakiś zaczął. Ale na razie moja praca na pełen etat daje mi więcej dochodu, niż jakikolwiek biznes bym nie wymyślił. A robiąc dwie rzeczy na raz pewnie bym się zajechał.
- Na giełdzie się nie znam i musiałbym się sporo podszkolić. Ale w sumie nawet mnie trochę ciągnie, żeby napisać jakiegoś bota handlującego na giełdzie, ale nawet nie wiem jak się za to zabrać. Albo po prostu wrzucić trochę pieniędzy długofalowo na jakiś index?
- Dozbierać i kupić kolejne mieszkanie w tej dziurze, tym razem na wynajem? Albo poczekać aż wprowadzą kredyt 0% i od razu sprzedać z zyskiem?
- A może nudne lokaty długoterminowe? ¯\(ツ)/¯
Nie wiem, ale chętnie poczytam co Wy byście zrobili na moim miejscu.
#inwestycje #inwestowanie #pieniadze #pytanie #finanse #nieruchomosci
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
U mnie w okolicy na pograniczu dolnośląskiego z wielkopolskim można za 100k kupić działke, tak z 8-10 arów, myślę że nie głupi pomysł na początek, zawsze później możesz pomyśleć o budowie albo sprzedaży i kupnie domu, wątpię żeby przez najbliższe 5 lat a pewnie z 10 ceny działek nie nadążały za
@mirko_anonim: ze 100k?
@0__0: chyba jednak nie chcę zamrozić kapitału na 10 lat. I to w złotówkach.
Tak wiem, można wypłacić wcześniej, ale praktycznie tracąc
Nie ma mowy o zamrażaniu kapitału na 10 lat skoro możesz wykupić w każdej chwili. Wykup to tylko 2zł za obligacje, czyli 2% kwoty nominalnej. Za pierwszy rok w EDO masz 7%, potem 1.5% + inflacja. Do tego dochodzi roczna kapitalizacja odsetek. Inflacja nie spadnie do celu przez najbliższe kilka lat, więc w zasadzie masz gwarantowane >=5% zysku rocznie. Powodzenia w znalezieniu porównywalnej i równie bezpiecznej alternatywy. Zanim się wpakujesz
Nie wiem skąd ludzie mają wyobrażenia o istnieniu jakiegoś cudownego doradcy któremu płaci się żeby powiedział w co zainwestować, potem tylko wystaczy zainwestować i liczyć zyski.
@mirko_anonim: oj zmienia. Nie ma tu magii oczywiscie, ze znaja jakies magiczne akcje co to rosna o 100% rocznie, ale bardziej cala okolice - nizsze prowizje, doradztwo podatkowe, czy warto np. zalozyc spolke.
Przy 100k to ma srednio sens, ale przy milionie juz tak
https://i.imgur.com/Vg9j9of.png
A na IKE będę musiał czekać jeszcze ponad 30 lat żeby to wypłacić bez podatku belki.
No ale z drugiej strony za inne inwestycje też trzeba będzie zapłacić podatek... Więc może faktycznie te EDO to dobry wybór.
@mirko_anonim no dlatego pytam, nie miałem nigdy z tym styczności i nie wiem, czy oni działają tak jak mówisz, czy bardziej jak
@mirko_anonim: ja ike nie mam, a jakby to mialo lezec na koncie to by bylo gorzej
Te kalkulatory uwzględniają inflację. Każda rodzaj inwestycji po uwzględnieniu inflacji da zysk pomniejszony o inflacje.
Rozważasz lokaty długoterminowe, no to obecna oferta lokat przy dzisiejszej inflacji da ci całe 0% zysku (akurat w tym przypadku obligacje nie są lepsze bo też po roku nie dadzą nic zarobić, ale zakładam że zamierzasz te pieniądze trzymać dłużej niż 1 rok).
Długoterminowo akcje prawdopodobnie dadzą zarobić (dużo) więcej. Problem w tym, że
Również chciałem się dorzucić do polecających blog Inwestomat.
I zupełnie nie zgadzam się z tymi, którzy mówią, ze dopiero od X warto inwestować :) Przecież inwestujesz po to by mieć więcej, a nie masz więcej po to by inwestować :) Warto chociażby dla nauki i zobaczenia jak to mentalnie napędza jak widzi się, że właśne pieniadze robią kolejne pieniadze.
Co do reszty zgadzam się z opiniami powyższych userów. Obligacje