Aktywne Wpisy
Kroshkar +31
WTF?!
Właśnie się dowiedziałem, że są ludzie którzy nie lubią podgrzewanych siedzeń w samochodach. Ja rozumiem, że latem, bo to o masochizm już zakrawa, ale w zimie to jest coś wspaniałego jak ci po 30 sekundach od odpalenia zimnego samochodu ciepełko w dupkę grzeje (。◕‿‿◕。).
#motoryzacja #samochody
Właśnie się dowiedziałem, że są ludzie którzy nie lubią podgrzewanych siedzeń w samochodach. Ja rozumiem, że latem, bo to o masochizm już zakrawa, ale w zimie to jest coś wspaniałego jak ci po 30 sekundach od odpalenia zimnego samochodu ciepełko w dupkę grzeje (。◕‿‿◕。).
#motoryzacja #samochody

Mega_Smieszek +22

Mam takiego inputa (automat wygenerowany w Yii):
Podpatrzyłem go w firebugu, i ma on id "Participantpesel".
Chcę teraz wyciągnąć wartość z tego textfielda w metodzie "ParsePesel()".
Próbowałem:
pesel").value;
$('#participantpesel').val();
Pierwszy zwraca pusty ciąg, drugi "undefined".
Gdy dodam do textfielda inne id, to działa, ale wtedy nie chodzi model zapisu do bazy.
W jaki sposób inaczej wyciągnąć wartość z tego textfielda?
Pewnie rozwiązanie jest proste, tylko ja upośledzony.
1) ustaw sobie odpowiednie id w Yii, w tym kodzie nie ma nic o id = "Participant_pesel", więc albo to nie to pole, albo coś namieszane jest dalej w js,
2) możesz w jquery wyciągnąć po name (a to jest zdaje sie to co w $model)
https://api.jquery.com/attribute-equals-selector/
I że "$('#participantpesel').val();" to błąd, bo skoro id to "Participantpesel" to jquery powinno wyglądać: $('#participantpesel').val();
Ale Yii standardowe jako id pola daje IdFormFieldname. Więc jeśli formularz ma nazwę Participant, to id pola Participant_pesel jest jak najbardziej możliwe
@kowad: Yii z automatu generuje id wszystkim elementom.
W tym co podałeś, to akurat jest sposób na wyszukiwanie po value. A ja chcę value odczytać.
@Windmark: sprawdź input[name="value"] gdzie value to name pola
Ale nie działa w moim przykładzie. Może to przez to, że ten element jest na bootstrapowym modalu wywoływanym ajaxem?
1. Oprócz samego elementu wysyłasz razem z nim kod javascript, a w opcjach ajaxa ustawiasz wykonywanie javascriptu po załadowaniu
2. Wykorzystujesz delegację eventów jQuery (https://api.jquery.com/on/) i piszesz coś