Wpis z mikrobloga

O wielcy programiści, mam takie pytanie. Jestem w obecnej chwili przez miesiąc czasu na zwolnieniu chorobowym z roboty i chciałbym w końcu wziąć się za temat programowania. Myślę, że mam zdolności w zakresie IT, potrafię zrobić format C:, rozkręcić i skręcić PC, w poprzednich latach robiłem proste strony HTML m.in dla szkoły, do której uczęszczałem. Każdy myślał, że pójdę tą drogą, natomiast zafascynowałem się w pewnym momencie handlem i poszedłem w tą stronę, ale teraz trochę tego żałuję i myślę coraz poważniej o o tym, ażeby zacząć pracować w tej gałęzi dynamicznego rozwoju. Pytanie do Was, to od czego zacząć, C# C++ ? A może android ? Nie ukrywam, że być może chciałbym nauczyć się na tyle dobrze danego zagadnienia, żeby móc zacząć się tym zajmować zawodowo i powoli nabierać doświadczenia, żeby stawać się coraz lepszym.

Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi dokładnie chodzi i będziecie potrafili pomóc.

Pozdrawiam,

Bartek

#pytanie #pytaniedoeksperta #programowanie #it
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@batq: naucz się C (czyste C nie żadne C++), napisz ze trzy programy w tym, ale takie pełne, działające, robiące coś, będziesz wiedział jak działają komputery. Potem naucz się C++ również napisz w tym ze trzy programy - będziesz wiedział co to jest programowanie, OOP i inne podstawowe rzeczy. A następnie coś wysokiego poziomu, jeśli jesteś fanbojem Microsoftu to niech będzie C#, jeśli nie to Java - w tym bardzo
  • Odpowiedz
@msq: @Szarlejowiec: @xaxes: @mencio: @time_traveler:

Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi. W takim razie, zainteresuję się głębiej pythonem, a jednocześnie zapytam, czy polecilibyście jakąś witrynę, ew. książkę do nauki pythona? Wiadomo, że zawsze to, co polecone jest lepsze, niż samodzielne szukanie czegoś dobrego. A tak apropo z ciekawości, to z jakim językiem programowania jest najłatwiej znaleźć pracę w Europie?
  • Odpowiedz
@batq: warto jest zacząć od prostej rzeczy, widzę żę porady które tutaj dostajesz są pod pryzmat przyszłej pracy tylko i wyłącznie. A to niedobrze, nie musisz się uczyć programowania od technologii w której będziesz pracować. Powinieneś się nauczyć ZASAD programowania w prostym języku a potem przejść na zaawansowany. Polecam ci ruby - język intuicyjny, łatwo załapiesz podstawowe konstrukcje (które są też w innych, trudniejszych językach) oraz koncepcję programowania obiektowego.

PS.
  • Odpowiedz