Aktywne Wpisy
Czy jest jakiś sposób na durną starą babę z bloku która karmi gołębie przed blokiem? CHLEBEM. Codziennie o 8.10 rano. Na wiacie śmietnikowej są znaki, że nie można, bo kurna szczury się robią, gadałam z tą babą 3 razy, pierwszy miło, że proszę nie karmić gołębi no bo szczury itp... Drugi i trzeci już się w-------m, baba stwierdziła że ma to gdzieś " to prosze se dzwonić do współdzielni". Problem w tym,
picasssss1 +173
Motor polskiego PKB, czyli konsument właśnie się w-----ł na ryj, spadki konsumpcji są wyraźne nawet na żywności.
#ekonomia #gospodarka #polska
#ekonomia #gospodarka #polska
Dlaczego prawo karne? Ano dlatego, że w tym się specjalizuję, tego się uczę, na prawie karnym pracuję. Poza tym to właśnie prawo karne najczęściej jest kontrowersyjne na wykopie i nie tylko.
Dobra, po tym nudnym wstępie czas przejść do konkretów ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Lekcja 1. Podejrzany oraz etapy postępowania karnego
Na pierwszy ogień pójdzie główna strona postępowania karnego jaką jest podejrzany.
Definicja prawna "podejrzanego" jest zawarta w art. 71 k.p.k. i stanowi, że za podejrzanego uważa się osobę, co do której wydano postanowienie o przedstawieniu zarzutów albo której bez wydania takiego postanowienia postawiono zarzut w związku z przystąpieniem do przesłuchania w charakterze podejrzanego.
Mówiąc po polskiemu - podejrzany to osoba, której Policja albo prokurator mówi formalnie - "Ty to zrobiłeś, chłopie".
Podejrzany występuje tylko i wyłącznie w fazie postępowania przygotowawczego, a zatem przed skierowaniem aktu oskarżenia do sądu.
Proces karny składa się w uproszczeniu z dwóch (niektórzy mówią, że trzech etapów):
- postępowanie przygotowawcze (na tym etapie rządzi prokurator)
- postępowanie sądowe
- postępowanie wykonawcze.
Gdy w mediach piszą np. o Sebastianie Majtczaku, że jest "poderzajnym" to oznacza, że jeszcze nie skończyła się faza postępowania przygotowawczego. W tej fazie policja pod nadzorem prokuratora (dochodzenie) albo prokurator (w śledztwie) gromadzi dowody, wykonuje niezbędne czynności formalne, żeby móc skierować akt oskarżenia i zainicjować drugi etap - etap sądowy.
W etapie sądowym podejrzany przestaje być podejrzanym, a staje się oskarżonym, ale to inna historia.
Zachęcam do pytań, do krytyki i innych rzeczy, na które macie ochotę.
#prawo #prawowykopu #gruparatowaniapoziomu #karnisci
No to pytanie:
Skoro:
@Absurd_69_: fajne, ale co z podejrzanym "łapanym" przeciez policja go formalnie nie złapała i nie wie czy to właściwy?
@gorzki99: podstawą prawną do przedstawienia zarzutów jest art. 313 § 1 k.p.k.
"Jeżeli dane istniejące w chwili wszczęcia śledztwa lub zebrane w jego toku uzasadniają dostatecznie podejrzenie, że czyn popełniła określona osoba, wydaje się postanowienie o przedstawieniu zarzutów, ogłasza je niezwłocznie podejrzanemu i przesłuchuje się go, chyba że ogłoszenie postanowienia lub przesłuchanie podejrzanego nie jest możliwe
To inna bajka (chyba). Najpierw chyba musisz byc podejrzanym zeby potem postawic Ci zarzuty. A mi chodzi o sam poczatek
Nie, nie :). Podejrzanym stajesz się w momencie przedstawienia Ci zarzutów. Wygląda to mniej więcej tak - dostajesz wezwanie na Policję/do prokuratury (chyba że złapali Cię na gorącym uczynku i przewożą na komisariat), policjant/prokurator czyta Ci zarzut, każe Ci go podpisać, przesłuchuje Cię.
To moze tai przyklad:
Przychodze na policje i mowie ze sasiad mnie pobil.
Musza czy moga rozpoczac jakies czynnsci? Jesli nie musza a moga to zalezy to tylko od ich woli?
Jak przyjde na policje z podbitym okiem i mowie to samo to pewno maja jakies podstawy? (nie wspominam ze pobilem sie wczesniej w robocie z kumplem a nie z sasiadem :P)
"Jeżeli zachodzi uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa, wydaje się z urzędu lub na skutek zawiadomienia o przestępstwie postanowienie o wszczęciu śledztwa, w którym określa się czyn będący przedmiotem postępowania oraz jego kwalifikację prawną.".
Jeżeli przychodzisz na Policję z podbitym okiem to ciężko mi sobie wyobrazić, że nie wszczynają postępowania xD. Natomiast jeśli wskazujesz sąsiada jako sprawcę - to wokół niego będą prowadzone czynności,
Bo chodzilo mi o to jak przyje bez podbitego oka. Caly cas staram sie dojsc to tego samego -ale jestesmy coraz blizej :D
Co to sa te uzasadnione
Dzieki za dyskusje :) Jak zalozysz tag to wolaj. Lubie ciekawostki :) Akurat jestem w trakcie riserczu co w przepisach oznacza slowo "powinien". Ale to nie prawo karne wiec chyba nie Twoj cyrk :)
@Absurd_69_: kiedy staje się zwykły człowiek podejrzanym? bo przecież według twojej definicji to łapanie domniemanego przestępcy "podejrzanego". nie mogło by sie odbyć. ponieważ najpierw trzeba by było go złapać.
@Absurd_69_: No i to mnie sie nie podoba. Co z tego ze mozesz sie odwolac jak miales przewalone. Dobra. Nawet niech bedie ze dostales odszkodowanie. Ale ile nerwow/czasu itp straciles to Twoje. Tylko dlatego ze ktos se uznal tak a nie inaczej. I co najlepsze... On za to raczej nie odpowie. Bo zgodnie z prawem podjal decyzje uznaniowo wiec prawa nie zlamal.