Wpis z mikrobloga

Mirki z #informatyka #komputery #siecikomputerowe mam ogromną prośbę. Chcę skonfigurować sieć domową na 3 kompy stacjonarne i 4 laptopy, docelowo może więcej. Później chcę tez do tego podłączyć NAS. Gdzie mogę znaleźć jakieś dobre artykuły / filmy jak to zrobić?
Wiem, że jest tego bardzo dużo, ale pytam bo to nie moja branża i nie wiem które są coś warte, a w których pieprzą głupoty - na moim poziomie tego nie odróżnię.
Obecnie mam w domu mesh WiFi 6 oparte na 3 szt. Tenda MX12 AX3000. Dodatkowo mam rozpuszczone po domu kable ethernet cat. 5e, wszystkie schodzą się w jednym miejscu. Chciałbym z tego coś sensownego zmontować. Ew. jeśli któryś z Was się tym zajmuje to chętnie zapłacę za poprowadzenie mnie :)
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mbasasello: coś konkretnego bo ogólnie na razie tutaj niema wiekszych rzeczy do omawiania czy szukania, kupujesz 8portowego switcha spinasz kompy + router + nas (jaki wlasnoręcznie zrobiony czy gotowiec synology/qnap) stawiasz udział smb i tyle
  • Odpowiedz
  • 0
Ja wcale nie twierdzę, że tu jest coś dużego. Dla Ciebie na pewno to jest proste, ja natomiast nie mam pojęcia co to jest "udział smb", ani jak to postawić :)
  • Odpowiedz
@mbasasello: ciężko tutaj o coś się zaczepić żeby wytłumaczyć, masz już jakiś router? ile ma gniazd do lanu? ile ma być wszystkich urządzeń podpiętych po kablu? laptopy wszystkie po wifi czy któryś też kabel?
  • Odpowiedz
  • 0
@mati1990 Laptopy wszystkie po WiFi. Mam w tej chwili switch 8-portowy i na min rozprowadzenie te kable, ale i tak wszystko leci po WiFi. Mam 2 albo 3 routery walające się gdzieś w domu, każdy na 5 gniazd.
  • Odpowiedz
  • 0
@mati1990 Ręcznie nie konfigurowalem, więc chyba z DHCP, cokolwiek to znaczy :) Na wszystkich urządzeniach mam net, ale ten WiFi. Nie wykorzystywałem do tej pory kabli.
Co do NAS to rozumiem, że ten trudniejszy to konfiguracja na jakimś starym kompie, a tańszy to "gotowiec"?
  • Odpowiedz
@mbasasello: nie za bardzo rozumiem, mówisz o pociągniętych kablach, a nagle mówisz że nie używasz kabli.
Pomieszałeś :)
1)
tańszy
postawiony na starym najlepiej lapku jak nie potrzebujesz dużo dysków - jest mniej prądożerny
- trudny w konfiguracji, no i ma
  • Odpowiedz
  • 0
@mati1990 Bo w trakcie budowania domu po całym domu zostały rozprowadzone kable Ethernet. Na strychu się schodzą i tam mam też do ciągnięty kabel od dostawcy internetu. Kiedyś, jak jeszcze miałem WiFi na 1 routerze to podpiąłem to wszystko pod switch, żeby mieć internet na kablu w środku domu do podpięcia tegoż routera WiFi. Teraz do tego samego kabla, do którego był podpięty router WiFi jest podpięte jedno z 3 "stanowisk"
  • Odpowiedz
  • 0
@mati1990 A co do NAS to chyba w gotowca pójdę, myślałem żeby zrobić 2 dyski spięte w RAID1, do backupu, przechowywania ważniejszych rzeczy i kolejne 2 w RAID0 na jekies bieżące pierdoły, które nawet jak przepadną to nic się nie stanie.
  • Odpowiedz