Aktywne Wpisy

WenerowaAngela +164
No heloł
źródło: temp_file8956945580602058191
Pobierz
Kopytnik_1 +19
#wojna #rosja #ukraina #polska #nato #wojsko #pytaniedoeksperta #ciekawostki
Jak to jest możliwe? Czym i kim Rosjanie są w stanie zaatakować NATO? Tworzą potajemnie armię klonów? Czy to nie jest czasem ta sama armia, która teraz z mozołem tygodniami zajmuje miasteczka na Ukrainie o wielkości Pruszkowa, tracąc przy tym tysiące zabitych i rannych? Czyli co, za kilka lat to będzie już inna armia, nowocześniejsza i bardziej liczna?
Jak to jest możliwe? Czym i kim Rosjanie są w stanie zaatakować NATO? Tworzą potajemnie armię klonów? Czy to nie jest czasem ta sama armia, która teraz z mozołem tygodniami zajmuje miasteczka na Ukrainie o wielkości Pruszkowa, tracąc przy tym tysiące zabitych i rannych? Czyli co, za kilka lat to będzie już inna armia, nowocześniejsza i bardziej liczna?
źródło: Screenshot_20240424-030651~2
Pobierz

Przez 5 lat mieszkania w dworku w Gusinie, powstało jej kilka wierszy, które zostały wydrukowane w stołecznych pismach, takich jak „Tygodnik Ilustrowany”, „Bluszcz” i „Kłosy”. Powstał tutaj także w 1876 r. poemat „W górach”, którego inspiracją był pobyt poetki w Pieninach 1875 r. Utwór ten został bardzo pozytywnie zrecenzowany przez samego Henryka Sienkiewicza.
Z zachowanych materiałów archiwalnych oraz informacji uzyskanych od miejscowych wynika, że dworek nadawał się do zamieszkania jeszcze w latach 80. XX wieku. Obiekt jest w posiadaniu prywatnego właściciela zamieszkałego w Niemczech, który jak widać niezbyt interesuje się tą historyczną nieruchomością. Obecnie dworek jest bardzo zaniedbany i w żaden sposób nie jest zabezpieczony. Brak jest w nim okien, a także drzwi, wyrwane są ze ścian też wszystkie instalacje elektryczne.
Dworek w Gusinie nie jest wpisany do rejestru zabytków, co za tym idzie, nie posiada nadzoru konserwatorskiego. Niestety mury budynku w wyniku braku konserwacji, są całe popękane.
Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj
Zainteresowanych moimi znaleziskami wołam w komentarzach.
Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.
Mój blog / Fanpage / Instagram / Patronite
#fotografia #opuszczone #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem
źródło: DSC_0564
PobierzTreść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...