Wpis z mikrobloga

@eeehhh: ścieżka jest, tylko hm, nieprzejezdna.

Ja bym zgłaszał, kilka razy by dostali mandaty, to by się nauczyli.

Swoją drogą, niektórzy nie rozumieją ze im więcej rowerów, tym mniej samochodów, i ci, co jeżdżą autami szybciej dotrą do celu przez mniejsze natężenie ruchu skokowego.
  • Odpowiedz
czy warto zostawiać taka przestrzeń dla jednego rowerzysty na tydzień?

@trololo55: a może więcej rowerzystów nie ma przez to, że nie ma sensownej i logicznej infrastruktury, a jak już jest, to dzieją się takie rzeczy jak na obrazku?
  • Odpowiedz
@G06DbT:

Ja bym zgłaszał, kilka razy by dostali mandaty, to by się nauczyli

Nauczyć to się muszą krytykanci rowerzystów ze infrastruktura rowerowa w Polsce jest na poziome afrykańskiego wypizdowia, gdzie ktoś coś 'zrobił' byleby w papierach się zgadzało. Przydałoby się też, żeby sami wsiedli na rower i się przekonali, że po wielu miastach po prostu nie da się normalnie jeździć, choćbyś miał najlepsze intencje by nie drażnić reszty uczestników ruchu.
  • Odpowiedz
@eeehhh: oczywiście.

U mnie na wsi porobili ścieżki, gdzie i tak jeździło się wolno, bo szykany były. A teraz to już tragedia tam jest. I jest to odcinek 500 metrów w miejscu z d--y. Łączy się kompletnie z niczym.

Ale prezydent miasta tam nie jeździ. On w ogóle nie jeździ rowerem, także no.
  • Odpowiedz
@G06DbT: A i to nie koniec problemów, bo wiedza ludzi o rowerach skończyła się na Wigrach 3. Ludzi z szosówek i graveli by nawalali pięściami tylko dlatego, że takimi rowerami nie da się jeździć po bruku czy chodniku, więc po prostu jest mus wjechać na asfalt.

Za to aut - pełno. Żona, mąż, córka, syn, zaraz kotu i psu też SUVa się kupi. Nie chce już mi się epitetów słać
  • Odpowiedz
@Oskar_Karolczuk: ale idotyzm ze ścieżką rowerową na drodze osiedlowej. Sam jestem rowerzystą, ale nie mam gwoździa w mózgu, żeby uprzykrzać ludziom i zabierać im miejsca parkingowe. Ci ludzie z tego osiedla i tak masowo się nie przesiada na rower więc powyższe komentarze są bez sensu.
  • Odpowiedz
bardziej przez to, że 6 miesięcy w roku jest zimno, mokro i ciemno

@trololo55: Podobnie jak w Danii i Finlandii. Na szczęście już wynaleziono takie rzeczy, jak ubrania i oświetlenie. Bardziej zmotywowani mają jeszcze tak zaawansowane wynalazki, jak błotniki czy opony zimowe.
Ale już odsiewając maniaków, którym żadne warunki niestraszne. W naszym klimacie naprawdę zwykły człowiek może spokojnie poruszać się na rowerze w umiarkowanym tempie na niewielkie odległości w mieście
  • Odpowiedz
@BratJuzew: jakiś czas temu wynaleziono takie magiczne maszyny do przemieszczania się, ludzie nazywają je "samochody". Nie trzeba pedałować, do tego jest sucho i ciepło nawet gra radyjko
  • Odpowiedz
@Kexu: ludzie z osiedla nikogo nie obchodza, w radzie miasta jest trzech rowerzystów i trzeba było im zrobić dobrze aby zagłosowali na jakieś inne partyjne sprawy
  • Odpowiedz
takimi rowerami nie da się jeździć po bruku czy chodniku, więc po prostu jest mus wjechać na asfalt.

@eeehhh: po co kupujesz rower torowy do jazdy po mieście? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@trololo55:

jakiś czas temu wynaleziono takie magiczne maszyny do przemieszczania się, ludzie nazywają je "samochody". Nie trzeba pedałować, do tego jest sucho i ciepło nawet gra radyjko

@trololo55: Wydało mi się oczywiste, że rozmawiamy o ludziach, którzy z jakiegoś powodu chcieliby się przesiąść na rowery. Wiadomo, że nie będzie to nagle całe społeczeństwo, ale jest ich całkiem sporo. Jedyne, co próbuję wykazać, to że klimat nie jest głównym
  • Odpowiedz
bardziej przez to, że 6 miesięcy w roku jest zimno, mokro i ciemno

@trololo55 to nie jest żaden argument. Wystarczy mieć odpowiednie ubranie jeśli ktoś to lubi. Jeśli uważasz ich za głupków to pomyśl o narciarzach, łyżwiażach, ludziach uprawiajacych turystykę, czy wspinaczkę zimową..

Skoro tu jest wyznaczona ścieżka to znaczy, że tam powinny móc poruszać się rowery. Jestem w stanie się założyć, że ta sytuacja wygląda tak samo w lato, jesień,
  • Odpowiedz
@slabyslabek: na nartach lub łyżwach do pracy, na zakupy albo odwieźć dzieci do przedszkola ale rowerkiem bo bruku czy kostce to już nie bo trzęsie. Czego to pedalarze nie wymyślą xD
  • Odpowiedz
@trololo55 no tak, przecież ludzie nie jeżdżą dla przyjemności XD. Bolidem F1 do pracy XD. Teraz uraziłeś moją dumę kierowcy, bo przecież jak ktoś broni pedalarzy to nie ma auta i prawa jazdy XD. Czego to puszkarze nie wymyślą..

Jak to jest, że dla Polaka auto to jakaś wartość nadrzędna, że nie można tego skrytykować w żaden sposób? Jak to jest, że panuje przyzwolenie parkowania na ścieżce rowerowej, trawniku, chodniku i
  • Odpowiedz