Wpis z mikrobloga

#podatki #dzialalnoscgospodarcza #firma

Zadałem pytanie bankierowi w AMA, ale może to niezgodne z tematem, dlatego zadam je też tutaj :)

"Mam bardzo proste pytanie :P przechodzę na DG - samozatrudnienie. Bede pracowal w innej spolce, dlatego tez bede placil maly ZUS przez dwa lata.

Mam pytanie o podatek dochodowy i VAT:

Załóżmy, że zarobię 4000 PLN netto - taka kwota bedzie na fakturze,

od tego placę składki ZUS i podatek dochodowy (liniowy)

Moje pytanie brzmi nastepujaco: jesli kupie np. laptopa za 2000 złotych brutto, to czy oprócz niższej kwoty podatku dochodowego (wrzucenie w koszty, tym samym mniejsza podstawa obliczenia podatku dochodowego) bede mogl odliczyc VAT i zaplacic do US mniej VATu w danym miesiacu? Jak sprawa ma się z zakupami nie kwalifikującymi się do kosztów prowadzenia działalności?

Nigdy nie mialem działalności gospodarczej dlatego pytam :)"
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krzyk4cz: Jeśli jesteś VATowcem to zmniejszasz podstawę opodatkowania o wartość netto zakupu związanego z prowadzoną działalnością. Zapłacony podatek VAT za ów zakup odzyskujesz wprost zmniejszając podatek VAT o tą wartość. Zasada ta obowiązuje do pewnej kwoty (nie pamiętam dokładnie jakiej). Powyżej tej kwoty amortyzujesz zakup obniżając podstawę opodatkowania co miesiąc przez okres do bodaj 3 lat.

Co do zakupów nie związanych z działalnością to nie możesz ich odliczać, bo nie
  • Odpowiedz
  • 0
@koli: oczywiście, że będę korzystał z biura rachunkowego, ale chciałem najpierw sobie to ułożyć w głowie :) dzięki wielkie za pomoc!
  • Odpowiedz