Wpis z mikrobloga

• 15
@3k1m: Oj, chyba to jest jeszcze nieosiągalne, niektórzy mówią o resweratrolu jako aktywatorze enzymu sirt1, ale to jest dyskusyjne. Niektórzy mówią też o krótkich ćwiczeniach o wysokiej intensywności, jako aktywatorze sirt1, jednak nie wiadomo czy ta aktywacja jest znacząca w procesie hamowania starzenia, raczej nie.
Najlepsze aktualnie co człowiek może zrobić, aby wydłużyć swoje życie to ograniczenie kalorii + post przerywany i posiadanie niskiego bmi, nic lepszego na razie dla
  • Odpowiedz
@Djuk94:
Myślę, że sporo jest rzeczy oprócz tych, ktore wymieniłeś, ale tutaj efekty będą subtelne. Co do ćwiczeń intensywnych i krótkich to 10/10, post przerywamy też super, ale ponad 18 godzin może już zachwiać naszym układem hormonalnym (np. obniżyć testosteron). Do tego dodałbym prawdziwy święty Graal, czyli dobrej jakości sen (jakość ponad długość). Ponadto były prowadzone badania nad tauryna (stosuję, i chyba lepiej się czuję), glicyna z n acetylocysteiną, i
  • Odpowiedz
  • 0
@3k1m: Ja wychodzę z założenia, że suplementacja substancji, które tworzą się w organizmie jest zbędna i zdrowy organizm potrafi wytworzyć wszystkie niezbędne aminokwasy endogenne, jeżeli jest się zdrowym. Te badania nad tauryną widziałem i tam z tego co kojarzę zwierzętom, które ją brały spadała waga, więc dlatego pewnie dłużej żyły. Zresztą biorąc to na logikę, gdybyś umierał na niedobory to padalibyśmy przy nich jak muchy w już wczesnym wieku, starzy
  • Odpowiedz
@Djuk94: gdyby nasz organizm zyl w swiecie do ktorego ewolucyjnie sie dopasowal to bym sie zgodzil a i to z zastrzezenieme ze jednak po pewny okresie zycia niektore substamcje nie sa tworzone w ilosci wystarczajacej i warto je suplementowac. natomiast zyjemy w swiecie gdzie kazdy produkt spozywczy zahacza skladem o 100%RDA a nikt nie pilnuje ile tych przetworzonych smakolykow w ciagu doby sie zjada. takze moim zdaniem NAC, kwas ALA
  • Odpowiedz
  • 1
@Martini12: @Martini12: Ehh, ewolucjonizm. Ewolucyjnie, to właśnie nie jesteśmy przystosowani do jedzenia "pełnowartościowych" posiłków kilka razy dziennie. Kiedyś było tak, że to co upolowałeś to jadłeś i posiłki były nieregularne, a często dzień się kończył bez spożycia żadnego posiłku.
  • Odpowiedz
@Djuk94: no dobra magazyn bialka w miesniach, tluszczu pod skorą i mineralow w kosciach mamy. jak jest glod to organizm pobiera te substancje z wlasnych zapasow. ale 500 lat temu nie bylo pestycydow metali ciezkich smogu promieniowania elmag itd. a to wszystko nasz organizm musi usuwac detoksykowac rozkladac i odbudowywac zniszczone komorki. na glodnego to wyniszczanie organizmu, bez suplementacji taki glutation wit.c czy inne antyoksydanty szybko wyczyszcza zasoby do ich
  • Odpowiedz
  • 1
@Martini12: Promieniowania nie było? To kiedy wymyślono słońce? Wpływ smogu jeszcze nie jest dokładnie zbadany, ktoś wrzucił dzisiaj znalezisko, że zachorowania na raka wśród kobiet były mniejsze w województwach, gdzie wskaźniki smogu były największe (południe polski). Nie znamy jeszcze wartości szkodliwej dla człowieka. Nie wiadomo co "niszczy" nasze komórki, ale wszelkie badania wskazują na to, że proste ograniczenie kalorii i post przerywany może przedłużyć życie w zdrowiu jak i jego
  • Odpowiedz
  • 21
Metylacja DNA

@Djuk94: Widzieliście kiedyś na żywo prawdziwą naukową dyskusję? Ja miałem okazję wczoraj w jednej uczestniczyć. Przygotowałem prezentację o metylacji DNA (trudne zagadnienie), produkowałem się pół godziny, ale dobrze poszło. Ostatni slajd, na nim ”dziękuję za uwagę”, mówię:
- Dziękuję za uwagę. Czy ktoś ma jakieś pytania albo komentarze?
Atmosfera na sali trochę się rozluźniła. Głos zabrał doktor habilitowany Karwiński:
- Z całym szacunkiem, panie Anonimski, według mnie pańska prezentacja zawierała szereg błędów.
  • Odpowiedz
  • 0
@Chat-Noir: Problem z Sinclair'em jest taki, że on pewnie nie tylko to testuje + pewnie jest na IF i restrykcji kalorycznej, a i tak będzie przepisywał wszystko temu lekowi. Jak lubisz książki w tym klimacie to w tym roku wyszło to: https://www.amazon.com/Outlive-Science-Longevity-Peter-Attia-ebook/dp/B0B1BTJLJN Attia stąpa bardziej twardo po ziemi.
@ameneos Ta, czarny bez, pewnie 10kg dziennie, aby mieć "odpowiednią" dawkę, tak samo jak w przypadku resweratrolu, który i tak nie
  • Odpowiedz
@Djuk94 człowiek potrzebuje kilkanaście razy mniej od myszy na kg masy ciała, także weź to pod uwagę. Inna sprawa to biodostępność. Resweratrolu jest mało w winogronach, ale cyjanidyna to inna historia.

Cyanidin is the most common anthocyanidin. It is generally found as cyanidin 3-O-glucoside. The highest levels of cyanidin derivatives are found in black elderberry (1315 mg/100 g) and black chokebery (876 mg/100 g). I to mowa o surowych owocach. W
  • Odpowiedz
  • 0
@ameneos: Restrykcja do momentu 19-20bmi to dobry pomysł, potem utrzymywanie wagi.
Możesz wysłać badanie, w którym wykazano, ze na myszach to działa?
  • Odpowiedz
że zachorowania na raka wśród kobiet były mniejsze w województwach, gdzie wskaźniki smogu były największe (południe polski).

@Djuk94: tak ogladalem chodzilo o absurdy SCT, nie zmienia to faktu ze kazde cialo obce w plucach organizm musi wydalic, usunac zneutralizowac. chyba zgodzisz sie ze spaliny zawierajace kadm olow bizmut rtec i reszte tablicy mendelejewa pomieszana z klockami hamulcowymi guma zopon i cala reszta syf nie jest dla nas obojetna. a jesli
  • Odpowiedz
  • 0
@Martini12: Chodziło mi o dobrze zbadane pestycydy, czyli te, które są używane w Europie/Ameryce, bo z tego co czytam, to te DDT było używane głównie w Afryce i zawierały jakieś toksyny.
  • Odpowiedz