Wpis z mikrobloga

na czym można oszczędzić wykańczając mieszkanie, a na czym na pewno nie warto?
mam ograniczony budżet, ale nadal chciałbym to sensownie zrobić. Mam dobrego fachowca, brat mojego przyjaciela, ale też część rzeczy mogę zrobić samemu.

Mieszkanie 60m2. Salon z aneksem, jedna łazienka. Gładzie są, ściany pomalowane na biało.
Nie chcę oszczędzać na podłodze, coś rozsądnego na lata - panele winylowe? ile za m2 trzeba liczyć w takim wypadku?

Generalnie do wprowadzenia się chce zrobić podłogi + drzwi + łazienkę + kuchnię. Będę miał na start około 70k gotówki + sprzęty AGD do kuchni i łazienki kupią mi rodzice. Kuchnia IKEA może uda mi się wziąć na raty 0%? Co jeszcze mogę próbować brać na raty 0%?

Meble do salonu, szafki, łóżko, oświetlenie to będę sobie kupował i urządzał z miesiąca na miesiąc.

Wszystkie pro tipy mile widziane. Ogólnie taka sytuacja, bo musiałem dać 20% wkładu własnego w marcu, żeby deweloper się zgodził na 80% z bk2% teraz. I dobrze zrobiłem, bo miałem duży wybór i teraz to mieszkanie jest 20% więcej warte. Najlepiej byłoby mieć 120k lekko i zrobić to w miarę od razu, ale wolę tak się pomęczyć, niż płacić 3-4k januszowi za najem.

#nieruchomosci #wystrojwnetrz #architekturawnetrz #dom #kuchnia #mieszkaniedeweloperskie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanLodowegoOgrodu: Plan masz dobry. Generalnie podłoga, drzwi, łazienka i łóżko (a przynajmniej materac) to mus, nawet kuchni nie musisz mieć na początku. Możesz póki co oszczędzić na zasłonach/roletach, meble powoli dokupować. Pamiętaj tylko, że niestety potem remont może się długo ciągnąć, ale coś za coś.
Konkretnych cen Ci nie rzucę, ale porównuj oferty i pisz maile/dzwoń do różnych firm oferujących potrzebne materiały - często można urwać rabaty.
Na raty możesz
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu: Jak chcesz wytrzymałości to na podłogę bierz panele laminowane o wysokiej klasie i lepiej grubsze niż cieńsze. Ja bym też nie oszczędzał na armaturze i ogólnie rzecz biorąc na sprzętach do kuchni/łazienki.
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu: Nie oszczędzaj na łazience i na kuchni, bo nie da się ich dokupić czy łatwo wymienić.

Reszta to takie mocne whatever. Zamiast kupić sofę za 8000 możesz kupić taką za 2000 i wymienić za parę lat jak będziesz bogatszy i nie będzie to obciązeniem.
  • Odpowiedz
@pp93: @Iorem_ipsum właśnie podłoga, drzwi i łazienka to jest coś na czym nie chcę w ogóle oszczędzać, tzn wziąć rozsądne cenowo, ale jednak dobrej klasy, bo tego nie wymienię z szybko

tylko w ogóle nie mam punktu odniesienia, co to znaczy dobra podłoga, ile za taką trzeba dać itd
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu: Ile dać to nie powiem niestety bo wypadłem z obiegu, natomiast przy wyborze paneli jest o tyle dobrze, że każdy szanujący się sklep powinien Ci sprzedać próbniki na kilka zł sztuka. Wtedy możesz je potestować, rysować, obijać, moczyć itd.
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu: Ciężko mi powiedzieć, remont robiłem ostatnio prawie 3 lata temu. Poczytaj po prostu co jest aktualnie polecane, zerknij na ceny różnych artykułów i celuj w średnią półkę - renomowanych producentów, a nie jakieś noname, tylko dlatego że są tańsze o 20zł/m2.
Generalnie ciężko doradzić, kiedy raczej nikt nie robi remontu co roku. Nawet jak masz dużo mieszkań, to z reguły będą one na wynajem, więc ciężko powiedzieć jak się
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu:
Ja podobnie, kupiłem na wiosnę i w nadchodzącym roku planuję urządzać.
-Panele winylowe mogą być dobrym rozwiązaniem do kuchni/przedpokoju/łazienki, ale w pokojach raczej wybrałbym "klasyczne" panele/drewno.
-W kuchni dobrym rozwiązaniem są blaty kamienne + podwieszany zlewozmywak (bez takiej krawędzi na zewnątrz). Mam w rodzinie takie rozwiązanie i jest super. Planuję tak zrobić.
-Warto założyć drzwi z możliwie trwałego materiału wierzchniego. W sprzedaży są oferowane pokryte delikatną, niemal "papierową" okleiną
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu: ja najwięcej oszczędziłem robiąc samodzielnie kuchnię, szafy w zabudowie, i zabudowęłazienki, wszystko na podstawie filmików z YT, i w sumie wygląda działa jak trzeba. Jeśli robisz kibelek w zabudowie to oryginalny geberit.
  • Odpowiedz