na czym można oszczędzić wykańczając mieszkanie, a na czym na pewno nie warto? mam ograniczony budżet, ale nadal chciałbym to sensownie zrobić. Mam dobrego fachowca, brat mojego przyjaciela, ale też część rzeczy mogę zrobić samemu.
Mieszkanie 60m2. Salon z aneksem, jedna łazienka. Gładzie są, ściany pomalowane na biało. Nie chcę oszczędzać na podłodze, coś rozsądnego na lata - panele winylowe? ile za m2 trzeba liczyć w takim wypadku?
Generalnie do wprowadzenia się chce zrobić podłogi + drzwi + łazienkę + kuchnię. Będę miał na start około 70k gotówki + sprzęty AGD do kuchni i łazienki kupią mi rodzice. Kuchnia IKEA może uda mi się wziąć na raty 0%? Co jeszcze mogę próbować brać na raty 0%?
Meble do salonu, szafki, łóżko, oświetlenie to będę sobie kupował i urządzał z miesiąca na miesiąc.
Wszystkie pro tipy mile widziane. Ogólnie taka sytuacja, bo musiałem dać 20% wkładu własnego w marcu, żeby deweloper się zgodził na 80% z bk2% teraz. I dobrze zrobiłem, bo miałem duży wybór i teraz to mieszkanie jest 20% więcej warte. Najlepiej byłoby mieć 120k lekko i zrobić to w miarę od razu, ale wolę tak się pomęczyć, niż płacić 3-4k januszowi za najem.
@PanLodowegoOgrodu: jak nie zalezy Ci na drzwiach super dzwiekoszczelnych wewnetrznych to bierz DRE ale nie bezprzylgowe (te standardowe tez ladnie wygladaja) zaoszczedzisz na tym juz pare tys.
@PanLodowegoOgrodu: Plan masz dobry. Generalnie podłoga, drzwi, łazienka i łóżko (a przynajmniej materac) to mus, nawet kuchni nie musisz mieć na początku. Możesz póki co oszczędzić na zasłonach/roletach, meble powoli dokupować. Pamiętaj tylko, że niestety potem remont może się długo ciągnąć, ale coś za coś. Konkretnych cen Ci nie rzucę, ale porównuj oferty i pisz maile/dzwoń do różnych firm oferujących potrzebne materiały - często można urwać rabaty. Na raty możesz
@PanLodowegoOgrodu: Jak chcesz wytrzymałości to na podłogę bierz panele laminowane o wysokiej klasie i lepiej grubsze niż cieńsze. Ja bym też nie oszczędzał na armaturze i ogólnie rzecz biorąc na sprzętach do kuchni/łazienki.
@PanLodowegoOgrodu: Zaoszczędzić można sporo na oświetleniu, żarówkowe lampy z sieciówek są teraz naprawdę ok, tanie w zakupie, eksploatacji i serwisowaniu.
@PanLodowegoOgrodu: Nie oszczędzaj na łazience i na kuchni, bo nie da się ich dokupić czy łatwo wymienić.
Reszta to takie mocne whatever. Zamiast kupić sofę za 8000 możesz kupić taką za 2000 i wymienić za parę lat jak będziesz bogatszy i nie będzie to obciązeniem.
@pp93: @Iorem_ipsum właśnie podłoga, drzwi i łazienka to jest coś na czym nie chcę w ogóle oszczędzać, tzn wziąć rozsądne cenowo, ale jednak dobrej klasy, bo tego nie wymienię z szybko
tylko w ogóle nie mam punktu odniesienia, co to znaczy dobra podłoga, ile za taką trzeba dać itd
@PanLodowegoOgrodu: Ile dać to nie powiem niestety bo wypadłem z obiegu, natomiast przy wyborze paneli jest o tyle dobrze, że każdy szanujący się sklep powinien Ci sprzedać próbniki na kilka zł sztuka. Wtedy możesz je potestować, rysować, obijać, moczyć itd.
@PanLodowegoOgrodu: Ciężko mi powiedzieć, remont robiłem ostatnio prawie 3 lata temu. Poczytaj po prostu co jest aktualnie polecane, zerknij na ceny różnych artykułów i celuj w średnią półkę - renomowanych producentów, a nie jakieś noname, tylko dlatego że są tańsze o 20zł/m2. Generalnie ciężko doradzić, kiedy raczej nikt nie robi remontu co roku. Nawet jak masz dużo mieszkań, to z reguły będą one na wynajem, więc ciężko powiedzieć jak się
@PanLodowegoOgrodu: Ja podobnie, kupiłem na wiosnę i w nadchodzącym roku planuję urządzać. -Panele winylowe mogą być dobrym rozwiązaniem do kuchni/przedpokoju/łazienki, ale w pokojach raczej wybrałbym "klasyczne" panele/drewno. -W kuchni dobrym rozwiązaniem są blaty kamienne + podwieszany zlewozmywak (bez takiej krawędzi na zewnątrz). Mam w rodzinie takie rozwiązanie i jest super. Planuję tak zrobić. -Warto założyć drzwi z możliwie trwałego materiału wierzchniego. W sprzedaży są oferowane pokryte delikatną, niemal "papierową" okleiną
@PanLodowegoOgrodu: ja najwięcej oszczędziłem robiąc samodzielnie kuchnię, szafy w zabudowie, i zabudowęłazienki, wszystko na podstawie filmików z YT, i w sumie wygląda działa jak trzeba. Jeśli robisz kibelek w zabudowie to oryginalny geberit.
mam ograniczony budżet, ale nadal chciałbym to sensownie zrobić. Mam dobrego fachowca, brat mojego przyjaciela, ale też część rzeczy mogę zrobić samemu.
Mieszkanie 60m2. Salon z aneksem, jedna łazienka. Gładzie są, ściany pomalowane na biało.
Nie chcę oszczędzać na podłodze, coś rozsądnego na lata - panele winylowe? ile za m2 trzeba liczyć w takim wypadku?
Generalnie do wprowadzenia się chce zrobić podłogi + drzwi + łazienkę + kuchnię. Będę miał na start około 70k gotówki + sprzęty AGD do kuchni i łazienki kupią mi rodzice. Kuchnia IKEA może uda mi się wziąć na raty 0%? Co jeszcze mogę próbować brać na raty 0%?
Meble do salonu, szafki, łóżko, oświetlenie to będę sobie kupował i urządzał z miesiąca na miesiąc.
Wszystkie pro tipy mile widziane. Ogólnie taka sytuacja, bo musiałem dać 20% wkładu własnego w marcu, żeby deweloper się zgodził na 80% z bk2% teraz. I dobrze zrobiłem, bo miałem duży wybór i teraz to mieszkanie jest 20% więcej warte. Najlepiej byłoby mieć 120k lekko i zrobić to w miarę od razu, ale wolę tak się pomęczyć, niż płacić 3-4k januszowi za najem.
#nieruchomosci #wystrojwnetrz #architekturawnetrz #dom #kuchnia #mieszkaniedeweloperskie
Konkretnych cen Ci nie rzucę, ale porównuj oferty i pisz maile/dzwoń do różnych firm oferujących potrzebne materiały - często można urwać rabaty.
Na raty możesz
Reszta to takie mocne whatever. Zamiast kupić sofę za 8000 możesz kupić taką za 2000 i wymienić za parę lat jak będziesz bogatszy i nie będzie to obciązeniem.
tylko w ogóle nie mam punktu odniesienia, co to znaczy dobra podłoga, ile za taką trzeba dać itd
Generalnie ciężko doradzić, kiedy raczej nikt nie robi remontu co roku. Nawet jak masz dużo mieszkań, to z reguły będą one na wynajem, więc ciężko powiedzieć jak się
Ja podobnie, kupiłem na wiosnę i w nadchodzącym roku planuję urządzać.
-Panele winylowe mogą być dobrym rozwiązaniem do kuchni/przedpokoju/łazienki, ale w pokojach raczej wybrałbym "klasyczne" panele/drewno.
-W kuchni dobrym rozwiązaniem są blaty kamienne + podwieszany zlewozmywak (bez takiej krawędzi na zewnątrz). Mam w rodzinie takie rozwiązanie i jest super. Planuję tak zrobić.
-Warto założyć drzwi z możliwie trwałego materiału wierzchniego. W sprzedaży są oferowane pokryte delikatną, niemal "papierową" okleiną