Aktywne Wpisy
Hugolina +10
#niebieskiepaski
Podoba mi się jeden kolega taki. Znamy się z kursu tańca, grywamy w planszówki. To jest dosyć specyficzny typ człowieka, raczej niezbyt umie w relacje z kobietami. Ale mi się podoba :3 Problem tylko że on mnie olewa tzn. trzyma mnie na dystans, mam wrażenie że męczy go gdy jesteśmy sam na sam (w sensie bywamy sam na sam bo dość często wracamy razem tramwajem przez pół miasta to
Podoba mi się jeden kolega taki. Znamy się z kursu tańca, grywamy w planszówki. To jest dosyć specyficzny typ człowieka, raczej niezbyt umie w relacje z kobietami. Ale mi się podoba :3 Problem tylko że on mnie olewa tzn. trzyma mnie na dystans, mam wrażenie że męczy go gdy jesteśmy sam na sam (w sensie bywamy sam na sam bo dość często wracamy razem tramwajem przez pół miasta to
Wrrronika +156
Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu w czesci piwnicznej
Przez jakies 2 miesiace mialam szczury
Teraz mam ptsd
Nie dzialaly zywolapki [miesiac probowalam. Wlacznie tez z tym by chowac jedzenie i nigdy nie trzymac smieci w domu, by po prostu wyniosly sie z braku zywnosci], nie dzialaly pulapki
Przez jakies 2 miesiace mialam szczury
Teraz mam ptsd
Nie dzialaly zywolapki [miesiac probowalam. Wlacznie tez z tym by chowac jedzenie i nigdy nie trzymac smieci w domu, by po prostu wyniosly sie z braku zywnosci], nie dzialaly pulapki
wbiłem 30 lvl, i uznałem, że najwyższa pora zainteresować się #oszczedzanie
W temacie #inwestycje #finanseosobiste jestem totalnie zieolony, dlatego pytanko mam do #wykopinvestment od czego zacząć żeby samemu odłożyć na #emerytura bo na zus nie liczę (#jdg here) Ogarniać to samemu z wiedzy z netu czy olać i szukać jakiegos ogarniętego doradce inwestycyjnego?
miesięcznie mogę na inwestycje poświęcić 5-10k pln
#pieniadze #gielda
Ale taguj #chwalesie
Omijaj Finansowy Ninja, to wiedza dla debili co 5-10k na oczy nie zobaczą
Tak jak wyżej napisali. Na pewno uwazaj na zawadiacko brzmiących youtuberów, którzy pięknie mówią. Myślę, że najlepsze będą dla Ciebie etfy, i inwestowanie w globalne akcje, ewentualnie obligacje do tego. W inwestowaniu bardziej liczy się psychologiczne nastawianie, niż wiedza. Ja kupuję MSCI world developed markets, co miesiąc, od 1.5 roku i jestem bardzo zadowolony, a nawet byłbym bardziej gdyby były niedługo jakieś spadki, to kupiłbym taniej
-ETFy śledzące sp500 (może nasdaq100), żadne gospodarki wschodzące (na pewno nie znacznie).
-Akcje największych korporacji i selekcja według "the magic formula".
-Kilka % w BTC/ETH.
-Niech rączki bolą od nawet próby dotykania się GPW i polskich spółek.
To. Z naciskiem na developed countries, chociaż oczywiście mogę się mylić i nie będzie to najbardziej optymalne w przyszłości
W 2007 jakbyś spojrzał na wykres SP500 i WIG20 za poprzednie kilka lat to śmiałbyś się z ludzi inwestujących w USA. Historyczne zyski nie są gwarancją przyszłych, ale zgadzam się że warto się dywersyfikować na wiele krajów.
@Czarek9341: Za tę kwotę niewiele ogarniesz.
Po prostu kupuj obligacje skarbowe (i tak musisz - podstawa KAŻDEGO portfela, niezaleznie czy hardy pan szpekulant futuresowy, czy ktoś od kupowania w DTA ETF-ów) i powoli czytaj książki o inwestowaniu i finansach.
@Bejro: jak osiągnąc c-----y ROI po uśrednieniu z dekady, za to mieć spora ekspozycję na ryzyko i tracić nerwy na jakieś o------------e szajsy
@Filipterka25: Nie bawię się w spekulacje i nie polecam.
Po uśrednieniu 5% BTC + 50% SP500 + 45% wybrane akcje USA z najlepszym ROA i P/E w ostatniej dekadzie pewnie dałoby ponad 100% zysku rocznie. A poza tym to na portfel się nie patrzy tylko dokupuje regularnie według strategii.