Wpis z mikrobloga

@JaNo85: Akurat mam punkt pomiarowy blisko i te wyniki co mirek podał są z dupy, jakoś powietrza jak na razie cały czas jest dobra i bardzo dobra. A jak patrze na to zdjęcie to pokrywa cały kraj.
wierzyc mi sie nie chce ze nimcy w tych dolinach i pagorkach nie maja syfu, tak samo czechy czy slowaki. To jest nierealne, a u nas niby taki syf. Albo nie maja czujnikow, albo stosuja jakies inne skale, nie wiem

@Messix: pedagogika wstydu wiecznie żywa, te komunikaty o stanie powietrza nieprzypadkowo nadają największe medialne szczujnie, a pelikany łykają i się emocjonują. w rezultacie mamy siedzieć w zimnie albo bulić za jakieś
@Messix @Messix

@JaNo85: wierzyc mi sie nie chce ze nimcy w tych dolinach i pagorkach nie maja syfu, tak samo czechy czy slowaki. To jest nierealne, a u nas niby taki syf. Albo nie maja czujnikow, albo stosuja jakies inne skale, nie wiem

Hahaha pewnie jesteś jednym z tych, którzy się śmieją jak ludzie mówią, że w Szwecji czy Niemczech inaczej zlicza się się niektóre przestępstwa XDDD
Smog to połączenie wyrazów smoke+fog

@nikifor: Dziękuję za przesłanie tego powszechnie znanego faktu.

A czy my rozmawiamy o smogu?
Rozmawiamy o pyle zawieszonym, który może być składnikiem smogu, ale jego występowanie nie musi oznaczać powstania smogu. Jak sam zauważyłeś, do powstania smogu oprócz zanieczyszczeń potrzebne jest wilgotne powietrze (mgła) i bezwietrzna pogoda.
Czy jeśli warunki są inne, to pył PM2,5 przestaje być emitowany albo znika? No chyba nie. Oczywiście jest rozrzedzany
wierzyc mi sie nie chce ze nimcy w tych dolinach i pagorkach nie maja syfu, tak samo czechy czy slowaki

@Messix: ostatni mój pobyt w Tatrach zimą:
- po polskiej stronie wszyscy palą węglem i chce się spier...
- po stronie słowackiej miasteczka opalane gazem, nic nie śmierdzi, śmiało można zwiedzać.

Po prostu nasi sąsiedzi chyba ciut mądrzejsi i może nie wkręceni w pompy ciepła, ale sieć gazową rozbudowali, a mieszkańcy
wierzyc mi sie nie chce ze nimcy w tych dolinach i pagorkach nie maja syfu

@Messix: No nie mają, aż tak to sie w głowie nie mieści? :D To jest dosłownie przepaść technologiczna i cywilizacyjna przecież