Wpis z mikrobloga

Dla nerdów od bezpieczeństwa. Znalazłem projekt zwany USB Armory, jest to komputer na USB. Oczywiście ktoś może zapytać - po co? Otóż środowiska z których korzystamy nie zawsze są bezpieczne, by nie powiedzieć praktycznie wcale. USB Armory jest stworzony w duchu Open Hardware i powstał po to, by wykonywać różne operacje w bezpiecznym środowisku.

Sprzęt sam w sobie nie ma dużej wydajności, chyba w najlepszym wariancie (trzeba od producenta kupować bezpośrednio?) 900MHz i 1GB Ramu. Natomiast myślę, że do prostych operacji wystarczy

#linux #bitcoin
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fervi: czyli hardware wallet, ale z turbo wielkim attack surface bo pełny linuks, z przeglądarkami itd? No chyba że użyjemy HW wallet podłaczany tylko do tego, ale już chyba wolę coś jak coldcard albo foundation passport, gdzie jedyna komunikacja to kody qr ..
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: Prawdopodobnie tak, w sensie Freescale dostarcza, a oni mieli rozwiązania otwarte (stąd wszelkie Libremy na tym bazują). Ale wiesz, kto sprawdza procesor :D

@assninja Powiedzmy, bo jednak to pełnoprawny komputer. Hardware wallet jest spoko do kryptowalut, ale czy jest dobry do przechowywania haseł? kluczy SSH?

Przynajmniej w teorii pełnoprawny komputer, bo Linux jest, ale dostać się do niego można tylko po SSH / VNC i podobnych rozwiązaniach
  • Odpowiedz
Hardware wallet jest spoko do kryptowalut, ale czy jest dobry do przechowywania haseł? kluczy SSH?

@fervi: jeśli chodzi o trezor model t, to tak ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak najbardziej

działa też jako u2f
  • Odpowiedz
  • 0
@assninja: A to wiem. Ogólnie koncept mi się spodobał.

Pytanie czy można zaufać Trezorowi ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@stepienz13posterunku: W sensie USB Armory to komputer na USB. Czyli jak potrzebujesz jakiejś jego funkcjonalności to go podpinasz. Live USB wymaga restartów, nie z każdym sprzętem pójdzie itd. Oczywiście pytanie czy warto kupować takiego kompa na USB
  • Odpowiedz