Aktywne Wpisy

Smauga +166
Pijcie ze mną kompot, bo przeprowadziłam się bliżej Polski. Miałam już dość mieszkania na niemieckim zakaukaziu- w Badenii-Wirtembergii. Żadnych zalet tam nie ma dla mnie- daleko do Polski (do granicy 500 km) drogo jeśli chodzi o mieszkania, tereny ładne, ale tak bez szału. Z 500 km zrobiło się niecałe 30 km do granicy co jest bardzo dużym postępem. Cieszę się na tą zmianę (。◕‿‿◕。)
Dalej pracuję
Dalej pracuję

daretti877 +74
źródło: 1000005154
Pobierz

Pomysły stworzenia hubu lotniczego oraz hubu kolejowego w centralnej Polsce powstały de facto niezależnie od siebie.
Idea hubu lotniczego w centralnej Polsce powstała już w latach 70-tych. Już wtedy zauważono potencjał geograficzny tego miejsca. Hub lotniczy w okolicach Baranowa ma dogodne położenie, ponieważ:
- jest blisko Warszawy
- w pobliżu znajdują się najważniejsze połączenia kolejowe oraz drogowe. Sam CPK ma powstać tuż przy autostradzie A2.
- znajduje się w centrum Polski, więc spina kraj
Idea hubu kolejowego powstała dzięki planom Chin stworzenia nowego jedwabnego szlaku do Europy. Najkrótsza droga lądowa wiedzie właśnie przez Polskę. Hub kolejowy w centralnej Polsce ma dogodne położenie, ponieważ:
- Polska jest pierwszym granicznym krajem UE
- w centralnej Polsce jest przecięcie najważniejszych dróg kolejowych kraju - wschód-zachód i północ-południe.
Dopiero potem ktoś wpadł na pomysł, by złączyć to w jedną całość - CPK
#cpk
źródło: Clipboard01-82
Pobierz@pilot1123: no i to jest w tym najlepsze - stolica znajduje się w odległości 35km. Optymalnie by nie było zbyt daleko ani zbyt blisko.