Wpis z mikrobloga

Ciekawostka - nie ja ją wymyśliłem, przytaczam tutaj tylko Andrzeja Banuchę:

Pomysły stworzenia hubu lotniczego oraz hubu kolejowego w centralnej Polsce powstały de facto niezależnie od siebie.

Idea hubu lotniczego w centralnej Polsce powstała już w latach 70-tych. Już wtedy zauważono potencjał geograficzny tego miejsca. Hub lotniczy w okolicach Baranowa ma dogodne położenie, ponieważ:
- jest blisko Warszawy
- w pobliżu znajdują się najważniejsze połączenia kolejowe oraz drogowe. Sam CPK ma powstać tuż przy autostradzie A2.
- znajduje się w centrum Polski, więc spina kraj

Idea hubu kolejowego powstała dzięki planom Chin stworzenia nowego jedwabnego szlaku do Europy. Najkrótsza droga lądowa wiedzie właśnie przez Polskę. Hub kolejowy w centralnej Polsce ma dogodne położenie, ponieważ:
- Polska jest pierwszym granicznym krajem UE
- w centralnej Polsce jest przecięcie najważniejszych dróg kolejowych kraju - wschód-zachód i północ-południe.

Dopiero potem ktoś wpadł na pomysł, by złączyć to w jedną całość - CPK

#cpk
waro - Ciekawostka - nie ja ją wymyśliłem, przytaczam tutaj tylko Andrzeja Banuchę:

...

źródło: Clipboard01-82

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 1
o, może zbudujmy tam od razu nową stolicę?

@pilot1123: no i to jest w tym najlepsze - stolica znajduje się w odległości 35km. Optymalnie by nie było zbyt daleko ani zbyt blisko.
  • Odpowiedz
@waro: sama idea CPK nie jest wcale taka głupia. Problem jest tylko w tym, że spora szansa, że będzie jak z EA - p------------e miliardy złotych, milionowe wypłaty dla zarządu, a tak naprawdę nic nie powstanie. I póki co chyba nie zanosi się, żeby miało być inaczej...
  • Odpowiedz
@m_bielawski: Jak to nowy rząd zablokuje to na pewno tak się skończy. Na razie CPK jako-tako idzie do przodu, wykupili 1100 ha gruntów, rozmawiają z inwestorem części lotniskowej, prace projektowe pierwszych "szprych" trwają, decyzja środowiskowa jeśli dobrze pamiętam klepnięta, teraz pozwolenie na budowę i wybór projektu.
  • Odpowiedz