Wpis z mikrobloga

Czemu tutaj tak powszechny jest hejt na salony z aneksem kuchennym? Mnie układ z oddzielną kuchnią kojarzy się już tylko z taką tradycyjną rodziną, gdzie żona zakopana siedzi w kuchni przy garach, a mąż oddzielnie w salonie ogląda tv z piwem xD dla par, które chcą spędzać razem czas, osobna kuchnia jest kompletnie niepraktyczna
#nieruchomosci
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dokladnie, kuchnia to nie tylko gotowanie a np. kapuczina z ekspresu ( ͡° ͜ʖ ͡°) lepiej się robi/pije w towarzystwie. To tez oczywiście zależy od metrażu, ale jak masz salon z kuchnia ok 25m+ to nie ma ścisku i da się to sensownie zaprojektować.
  • Odpowiedz
@bart40404: Salon z aneksem kuchennym jest lepszy jak ktoś ma większe mieszkanie :) Ale "Polacy lubią mieszkać w małych mieszkaniach" i wtedy oddzielna kuchnia może być lepsza ;)
  • Odpowiedz
@bart40404: Bo pozniej zapachy z kuchni przechodza na wszystko w salonie szczegolnie przy malym metrazu

a mąż oddzielnie w salonie ogląda tv z piwem

To idac tym stereotypem w nowoczesnym z aneksem Oski będzie gral na ps5 i nie bedzie zwracal uwagi co tam julka gotuje.
A jak para chce tak razem gotować to w osobnej kuchni chyba zaden problem. sie spotkac .
  • Odpowiedz
@bart40404: jak salon z aneksem ma z 40 metrow i mozesz bardzo mocno wydzielic czesc kuchenna i dzienna, to nie jest zle. Gorzej jak upychasz kuchnie i wypoczynek na np 20 metrach. Okap, zapach, dzwiek syczacego tluszczu przy gotowaniu... wiesz, cudow nie bedzie jesli cokolwiek planujesz gotowac i jesnoczesnie korzystac np. z tv. Pomijam jak cos sie lekko przyfajczy i wyciag nie wydoli, bedziesz siedzial w malej mgle na sofie
  • Odpowiedz
@bart40404: co kto lubi, ja do oczywistych niedogodności związanych z widokiem n--------h garów (tak, nie jestem z tych co sprzątają najszybciej) i smrodu gotowania/smażenia/przypalania/cotamjeszcze dodam fakt, że w aneksach trzeba wszystko chować przed kotami, które wesoło chodzą po blatach i próbują wszystkiego co tam stoi. A tak, cyk, drzwi zamknięte i spokój.
  • Odpowiedz
Bo pozniej zapachy z kuchni przechodza na wszystko w salonie szczegolnie przy malym met razu

@Precypitat: Jak zainwestujesz w dobrą wentylację to nic ci nigdzie nie przechodzi.
  • Odpowiedz
Sam mam kuchnię otwartą, nie jest to typowy aneks, ale ściana pomiędzy kuchnia a salonem jest częściowo wyburzona i mam pomiędzy blat. Jak mieszkamy z żoną we 2 to jest super, można swobodnie rozmawiać itp. Jednak jak ostatnio miałem 2 dni gości i wszyscy obserwowali co tam w kuchni robimy, to już było denerwujące. Dlatego dużo zależy od tego, jaki styl życia prowadzisz.
  • Odpowiedz
Czemu tutaj tak powszechny jest hejt na salony z aneksem kuchennym? Mnie układ z oddzielną kuchnią kojarzy się już tylko z taką tradycyjną rodziną, gdzie żona zakopana siedzi w kuchni przy garach, a mąż oddzielnie w salonie ogląda tv z piwem xD dla par, które chcą spędzać razem czas, osobna kuchnia jest kompletnie niepraktyczna

@bart40404: też nie rozumiem. Miałem osobną kuchnie to wywaliłem ściany i teraz mam otwartą na salon
  • Odpowiedz
Bo pozniej zapachy z kuchni przechodza na wszystko w salonie szczegolnie przy malym metrazu

@Tiab: wystarczy dobra wentylacja + okap

Jak masz duże m4 to już żadnych plusów aneksu nie ma.

@Poldek0000: oczywiście że są, możesz rozmawiać z domownikami/gośćmi podczas gotowania, wybawienie zwłaszcza jak masz sporo gości i długo siedzą, oddzielna kuchnia powoduje alienację kucharza
  • Odpowiedz
@bart40404: kuchnia jest przereklamowana. Policz metry mieszkania na kuchnie, koszt zabudowy, sprzętu AGD, energii i czasu na gotowanie a wyjdzie że możesz jeść na mieście przez kilkanaście lat. Coś jak mieszkanie w hotelu gdzie masz pokoje z łazienką i lodówką minibar.
  • Odpowiedz
@bart40404: Aneks mi się sprawdził w dużym otwartym mieszkaniu, tam gdzie 20 metrowy salon łączył się z 40 metrową przestrzenią. Na niej była ogromna gigantyczna kuchnia.
Ale jak widzę te małe coś w małych mieszkankach, poupychane na niewielkiej ściance to współczuje że trzeba tak sie męczyć. Na dłuższą metę bardzo niewygodne i klaustrofobiczne, większość kuchni aneksów jakie oglądam w mieszkaniach na sprzedaż to jakaś komedia, nieśmieszna. Zero miejsca na gotowanie,
arinkao - @bart40404: Aneks mi się sprawdził w dużym otwartym mieszkaniu, tam gdzie 2...

źródło: image;s=1280x1024;q=80

Pobierz
  • Odpowiedz