Wpis z mikrobloga

Dziś się dowiedziałem, że firma w której pracuję (jestem areczkiem z produkcji) przez ostatnie półtora roku podniosła ceny swoich produktów o średnio 30%. Bo wiecie, inflacja i koszty pracy rosną xD
No na początku roku była podwyżka, dostaliśmy 300 złotych brutto, czyli w przypadku większości pracowników produkcyjnych jakieś 7% xDD

Ah ta zła inflacja niszcząca przedsiębiorców. A to wszystko przez was Areczki, bo nie chcecie żreć gruzu tylko jakieś podwyżki wam się marzą.

To już dawno przestało być śmieszne.
#januszebiznesu #pracbaza #pieniadze #antykapitalizm
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@okno2137: Areczek nie dostrzega wszystkich obciążeń firmy, dlatego Janusz pozostanie Januszem, a Areczek Areczkiem.
Ale uwaga! Nikt Areczkowi nie zabrania zostać Januszem i zatrudniać innych Areczków za sowite wynagrodzenie.
  • Odpowiedz
@wiesiu2: @teraz_z_kontem @COVID-21
przecież każdy butik konsultingowy od pricingu jak i big3 pchał klientom rekomendacje podwyżek bo wszyscy podnoszą i w trakcie inflacji nikogo to nie rusza
imf miał working paper że przyczyna inflacji w strefie euro to głównie (45%) zwiększony zysk przedsiębiorstw, prześladowania przedsiębiorców nie ustają
  • Odpowiedz
@teraz_z_kontem: w punkt moim zdaniem, pracowałem na produkcji później stałem się kierownikiem i dokładnie jest tak jak piszesz, niewiedzac o wszystkich kosztach jak roszczeniowy buc o wszystko osadzalem Janusza który zazdrośnie strzegł garnca ze złotem który dostaje za moją pracę, wszak jestem najlepszy w tym co robię xD
Teraz widzę jak ogromną część zysku zabiera państwo oraz koszty stałe
  • Odpowiedz
@COVID-21 niby tak. Ale to by było uzasadnione gdyby reszta kosztów wzrosła ponad 30%. Jeśli wcześniej cena utrzymywała koszty, zysk i pracowników, to podniesienie ceny o 30% powinno po równo przełożyć się na składniki. Chyba że firma kosztem pracowników kompensuje wzrost innych kosztów, żeby utrzymać się na powierzchni, ale jak znam życie zysk firmy też o te 30% podszedł do góry, szef stratny nie może być przecież.
  • Odpowiedz