Aktywne Wpisy
mickpl +417
IntruderXXL +295
TOTAL 1000KG treningowo. A oficjalny rekord Polski w trójboju wynosi... 1000kg.
Przysiad - 370kg
Wyciskanie leżąc - 265kg
Martwy ciąg - 365kg
Stało
Przysiad - 370kg
Wyciskanie leżąc - 265kg
Martwy ciąg - 365kg
Stało
Co mi się podoba w iPhone:
- Face ID (nienawidzę #!$%@? czytników linii papilarnych, raz działają, a raz nie)
- zasięg NFC przy płatnościach zbliżeniowych (na andku musiałem prawie że stykać telefon z czytnikiem, iPhone'a wystarczy, że zbliżę kilkanaście cm od czytnika)
- nagrywanie wideo (zdjęcia nie urwały mi dupy, ale jakość wideo - opad szczęki)
- możliwość ustawienia, żeby apki cię nie śledziły
- czas pracy na baterii
- mapy apple (tyle się naczytałem na reddicie, że mapy apple poza USA kuleją, podczas gdy na mojej ulicy pokazują różne usługi, których brakuje na mapach google xD)
- shortcutsy (coś pięknego dla power userów)
- wbudowana, prosta apka do nagrywania ekranu
- długi czas wsparcia aktualizacjami (mój telefon Sony mógł liczyć tylko na 2 aktualizacje Androida)
- połączenie AI z galerią to jakaś magia - wpisuję "anime", wyskakują mi moje obrazki anime. Przypominam sobie jakiegoś mema, wpisuję słowo występujące w tym memie i go znajduje (。◕‿‿◕。)
- możliwość zmiany języka dla (prawie) każdej aplikacji oddzielnie
- GPS łapie błyskawicznie i jest bardzo dokładny, jak się obracam, to aktualizuje to prawie w czasie rzeczywistym
- brak bloatware'u (na moim Sony też go prawie wcale nie było, ale tu jest jeszcze mniej)
Co bardziej mi się podoba w Androidzie:
- system plików
- powiadomienia
- raporty doręczenia SMS (zdziwiło mnie, że iOS ich nie ma)
- działający zewnętrzny dysk SSD (z jakiegoś powodu iPhone w ogóle nie działa z moim zewnętrznym dyskiem SSD M.2 NVME, ale może poprawią to w którejś aktualizacji)
- prostszy sideloading - wiem, wiem, "polaczek biedaczek chce piracić" - ogólnie płacę na apki i mam nawet parę subskrypcji, ale jednak cena youtube premium jest trochę niedorzeczna, płacić subskrypcję za Reddita też nie mam ochoty. Z appstore'a nie pobiorę też żadnego klienta torrentów ani emulatorów. Na szczęście za parę miesięcy Apple będzie musiało dostosować się do wymogów UE, co ułatwi sideloading)
- klawiatura - z jakiegoś powodu wszystkie 3 najlepsze klawiatury (Apple'owska, Gboard, Swiftkey) są pozbawione dedykowanego przycisku przecinka na głównym widoku (!!!)
- personalizacja - ogólnie trafia do mnie filozofia prostoty Apple, ale przycisk Focus bym sobie wywalił z Control center. Łatwiejsza zmiana ikonek też by nie zaszkodziła.
- mogłem ustawić DNS adguarda w całym systemie i blokowało to reklamy w aplikacjach, w iPhone mogę ustawić DNSa tylko dla danego wifi i nadal widzę reklamy w aplikacjach)
Ogólnie jest w pytkę.
#apple #iphone #ios #android
DNS czy VPN? Chyba VPN, skoro trzeba to instalować. Średnio widzi mi się takie rozwiązanie, bo takie rozwiązania kosztują subskrypcję + musisz ufać dostawcy VPN + dodatkowe zużycie
IP ma trochę minusów w porównaniu do Androida, ale da się przeżyć.
@Kliko: Na iPhonie też możesz. Masz przecież uYou+, tylko wcześniej musisz zainstalować AltStore. Masz nawet Spotify, który pomija reklamy. Ale masz też dodatki do Safari takie, że i tam możesz blokować reklamy i korzystać z dobrodziejstw np. SponsorBlocka.
Zainstaluj sobie AdGuard Pro (umożliwia kontrolowanie całego ruchu sieciowego), albo nie instaluj nic, poza profilem ustawień rejestrując się na darmowym NextDNS (nieco mniej zaawansowany). Uważam, że pod względem blokady reklam lepiej
@Kliko: są dla iMessage, dla zwykłych smsów wymienianych z androidem nie ma
https://support.apple.com/pl-pl/HT211812
System plików jest lepszy na Androidzie, bo:
- podłączasz telefon do komputera i normalnie widzisz foldery i pliki bez potrzeby używania jakichś durnych programów
- apki mogą odpalać wybrane pliki bezpośrednio, a na iPhone muszą sobie skopiować do swojego folderu
@Kliko: tak to nie ma, możesz se coś dodać na dole, ale z resztą to apple wie lepiej :P