Wpis z mikrobloga

@kajak98: bo już wszystko jest zaprogramowane ( ͡° ͜ʖ ͡°) a tak na prawdę z to ofert nie ma, bo nie ma komu tworzyć miejsc pracy. Ludzie zapominają jak wiele wysiłku trzeba włożyć w to żeby stworzyć miejsce pracy. Musi być kierownik, procedury, projekty, itd. itp. a kto to ma robić skoro wszyscy chcą być programistami, a mało kto ma jaja żeby być kompetentnym kierownikiem?
  • Odpowiedz
Rynek się nasycił.

@sidsfd: rynek się nie nasycił, tylko analitycy nie nadążają zbierać wymagań od klientów na nowe projekty. Nie wiem czy wiesz jak wygląda proces wytwarzania oprogramowania, ale przed tym i po tym jak programista napisze jakiś kod, dziesiątki ludzi muszą zadbać o to żeby programista w ogóle miał co pisać.

Większość programistów to niestety przygłupy, które same nie potrafią odkryć potrzeb klientów, ani tym bardziej kompleksowo wdrożyć kompletnego
  • Odpowiedz
@Volantie: Pisałem już o tym ale napisze jeszcze raz:

- powrót pracy hybrydowej (prawie każdy Dev z którym gadam mówi mi że firma w której pracuje zaczęła uprawiać politykę powrotów do hybryd, biór)
- napływ programistów ze wschodu, idzie to zauważyć
- recesja
- informatyka jako domyślny kierunek studiów w Polsce od dobrych
  • Odpowiedz
  • 1
@Icouldbeyourmom w technologie teleinformacyjne nie wejdzie wiele kierunków z pogranicza ekonomii i informatyki, bo zostanie zaliczone do nauk społecznych bądź biznesowych np. Informatyka i ekonometria, gdzie część ludzi ląduje w obszarze data. Podobnie po matematyce też część ludzi idzie w stronę data i tworzone są także specjalności pod tę dziedzinę. Do tego dochodzą różnego rodzaju kierunki inżynieryjne typu automatyka i robotyka, które nie są klasyfikowane w tej samej grupie co informatyka,
  • Odpowiedz