Wpis z mikrobloga

Nie boję się, że całkiem wypadnę, ale jednak doskonale zdaję sobie sprawę, że bez ciągłej nauki stanę w miejscu i zwyczajnie stanę się mniej "atrakcyjny", co może być szkodliwe, gdy rynek się nasyci programistami.
@junus123: Nie, C++ zmienia się bardzo wolno, a ja stale nabywam nową wiedzę i umiejętności w pracy lub poza nią jeśli mam czas i chęci. Planuje zdobyć ekspertyzę na naprawdę wysokim poziomie w tym stosunkowo niewielkim obszarze więc nie boje się. Zacznę się martwić jak C++ wypadnie z obiegu, o ile będę jeszcze wtedy w branży.
@junus123: kiedyś Java dev, teraz poszedłem w stronę SRE z naciskiem na cloud, konkretne technologie (np.: Cassandra) oraz architekturę systemów rozproszonych. Ostatnio połknąłem jakieś dwie książki odnośnie architektury od Oreilly, nie było warto. Teraz wjechały nagrania z Devoxxa to będzie co oglądać, a potem w październiku certyfikaty z AWSa.
@junus123: szczerze mówiąc to się zdarzało. Najbardziej za pierwszym razem kiedy uważałem że jestem niezniszczalny, kodowałem po nocach w opór, ignorowałem wszystkich i wszystko dookoła i tego typu głupoty. Zapłaciłem srogo i na gruncie życia osobistego i zdrowia psychicznego ale chyba wyciągnąłem jakieś wnioski. Teraz jak mam wczesne objawy robię sobie 3+ miesięcy przerwy. Zdrowie psychiczne jest jedno, praca zawsze mnie znajdzie. Dodatkowy plus jest taki że jak się ktoś głupio
całe szczęście nie programuje w javascripcie więc u mnie framework nie zmienia się co 2 lata

@LazyInitializationException: Jakbyś programował to też by się nie zmieniał, bo od dawna liczy się tylko vanilla, (p)React i Angular (dla masochistów).

A reszta to przelotne gówna próbujące na nowo wynaleźć koło, dla ludzi czujących potrzebę bycia programistycznym odpowiednikiem laski z fioletowymi włosami i krowim kolczykiem w nosie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Masakra, w ankiecie przewaga seniorów i takie dyrdymały.
C++ się prawie nie zmienia? :D jasne, zwłaszcza C++98 vs C++17. Java pewnie też nie, strumienie były już sto lat temu ;) Rust, Go, Python marichuanen a po co to komu?! W ogóle się nie zmieniają xD C płotek, Eliksiry, typescripty, kotliny i inne to wszystko keczupy zapewne; Dart to gra w rzutki a Zig to przecież jeszcze nie miał 1.0 więc się nie
@LazyInitializationException: Zaryzykuję stwierdzenie, że od kilku lat większość zmian w React to bugfixy i optymalizacja (mile widziana, bo misiu się spasł koło v16 i nawet autorzy to zauważyli ;d). Jedyną ciekawą i obiecującą zmianą w ostatnim czasie był/jest Concurrent Mode.

Trendy warto znać, ale co innego wiedzieć, że narzędzie istnieje i kiedy może się przydać, a co innego uczyć się od razu jak go obsługiwać. Umieć "od ręki" to warto w
@Oo-oO: tak po prawdzie, to te zmiany, o których piszesz, nie są w żaden sposób istotne.

Istotne, wymagające nauki, nowinki z ostatnich 15 lat to async i być moze rustowy ownership.

Reszta to są detale niewarte zaprzatania sobie głowy. Do ogarnięcia na bieżąco.
@sasik520: co? W sumie zwykle się nie bawię w polemiki na wykopie, ale niech będzie. Po kolei - zmiany w Cpp, auto, lambdy, cała semantyka move nieistotna, zupełnie nie zmienia stylu w jakim się programuje? Powiem tak, chyba nigdy nie pisałeś w cpp by takie rzeczy opowiadać. Co do Javy - tu ja z kolei mało pisałem, bo mi ten język kiedyś nie leżał, ale ludzie którzy w tym piszą na
@Oo-oO: już chyba nawet wiem, czemu

W sumie zwykle się nie bawię w polemiki na wykopie

:)

Nigdzie nie napisałem, że języki się nie zmieniły. Zmieniają się cały czas, od czasu do czasu nawet bardzo. Ale poza rzeczami, które wymieniłem, są to zmiany, które nie wymagają, wg mnie, jakiejś szczególnej nauki.