Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
![wargi-sromowe-mniejsze](https://wykop.pl/cdn/c0834752/4a6b4380e2c322522bf9ab5b613adb6592a7c93b6e159756ac00abf67ae9aae7,q60.jpg)
Te nowe butelki #cocacola w których nakrętka nie odrywa się od kołnierza po jej odkręceniu doprowadzają mnie do #!$%@?.
Ten #!$%@? ekolog co to wymyślił to żeby mu przyrodzenie parchem obrosło a potem uschło i odpadło.
#oswiadczenie #bekazlewactwa #bekazekoszurow
Ten #!$%@? ekolog co to wymyślił to żeby mu przyrodzenie parchem obrosło a potem uschło i odpadło.
#oswiadczenie #bekazlewactwa #bekazekoszurow
#dieta #mikrokoksy #zdrowie
Płatki zwykłe są efektem zgniatania obłuszczonego ziarna. Są zatem najmniej przetworzone, ale z tego powodu gotuje się je najdłużej ze wszystkich rodzajów.
Płatki górskie powstają, kiedy obłuszczone ziarno poddamy dodatkowemu procesowi rozdrabniania jeszcze przed zgniataniem. Płatki będą wtedy drobniejsze i szybsze w przygotowaniu.
Płatki błyskawiczne otrzymamy, jeśli ziarno poddane zostanie dodatkowemu działaniu pary, która rozmiękcza i rozluźnia jego strukturę. Takie płatki przygotowuje się najszybciej, ponieważ szybko miękną i chłoną wodę.
Dużo większe znaczenie (np. indeks glikemiczny) zależy od tego jak przygotujesz płatki i najmniej przetworzona forma będzie miała większy indeks glikemiczny po paru godzinnym gotowaniu niż płatki błyskawiczne zjedzone na sucho
Bartuś mówi o tym, że zwykłe są najlepsze w każdym odcinku o płatkach owsianych, np. w tym (12:50)
@PodniebnyMurzyn
@Piks0n: trzeba, bo inaczej ludzie wymyślają głupoty, których nie da się zweryfikować. W tym paperze https://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1028&context=nutritionfacpub jest napisane, że obróbka może usuwać skrobię z ziaren zwiększająć procentową ilość betaglukanu, albo to, że obróka sprawia, że płatki dłużej sycą.