Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś ekspert od liturgii? Jednej rzeczy nie rozumiem, jeśli chodzi o Mszę Świętą w tradycyjnym rycie rzymskim. Jednym z głównych zarzutów względem "Novus Ordo Missae" jest to, że kapłan stoi przodem do wiernych, a tyłem do ołtarza, ale jak oglądam różne Msze Trydenckie, to kazanie praktycznie zawsze są sprawowane przodem do wiernych - czemu to jest dopuszczalne? W starych kościołach ambona często była skierowana bokiem do wiernych, co, jak zakładam, stanowiło wyjście z problemu, ale obecnie praktycznie tego nie widuję. Ksiądz Woźnicki podczas swoich mszy praktycznie cały czas stoi tyłem do ołtarza, bo ma tak przeciągnięte kazania.

#katolicyzm #wroniecka9
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nightmaar: kazanie jest kierowane do wiernych, więc jest mówione przodem do wiernych. kiedy kapłan modli się do Boga to stoi przodem do Boga, ale odzywając się do ludu (np. Pan z Wami) już odwraca się do ludu. logiczne. Pulpit od którego kapłan przemawia jest z boku ołtarza, więc nie ma tego problemu co podczas czynności liturgicznych w NOM gdzie jest albo tyłem do ołtarza albo tyłem do tabernakulum. posoborowie zdaje
  • Odpowiedz
@nightmaar: Kazanie nie jest częścią liturgii. Na znak tego, że akcja liturgiczna została przerwana, kapłan zdejmuje manipularz i kładzie go na mszale oraz (w niektórych kościołach, zazwyczaj tam gdzie są jeszcze tradycyjne ambony) zdejmuje ornat. W wielu miejscach kazanie jest przed lub po Mszy Świętej.
  • Odpowiedz
@Benedictus_Nursinus tak w kościele parafialnym w mojej rodzinnej miejscowości przy ambonie (nie pulpicie, przy którym obecnie mówi kazanie, a starej prawdziwej) stoi jeszcze szafka na której ksiądz rozkładał ornat gdy szedł na górę mówić kazanie.
  • Odpowiedz
@Odyniec_Podlaski: Chodziło mi, że na czas liturgii kapłan jest niemal wyłącznie zwrócony w stronę ołtarza (poza tymi momentami, gdy jak wspomniałeś zwraca się do ludu i jest to konieczne). Poza liturgią, nie powinien tego robić, bo ambony umieszczano tak, aby tego uniknąć. Jednak obecnie, Msza w klasycznym rycie rzymskim sprawowana jest często w kościołach, z których w latach 70 usunięto ambony (i inne wyposażenie kościoła, niepotrzebne do sprawowania nowej liturgii)
  • Odpowiedz