Wpis z mikrobloga

Naszła mnie taka myśl, czy są jakieś limitery prądu ładowania po usb? Załóżmy że mam ładowarkę z QC3.0 ale chcę naładować coś małym prądem, np 5V 1A? Nawet jak urządzenie ustawi ładowarkę w 5V to i tak pójdzie 2-2.4A. Jak to zrobić nie przepinając kabla do wolniejszej ładowarki?
#elektronika #komputery #diy #kiciochpyta #telefony
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cucaracha: nie rozumiesz. A(amper ) nie oznaczą, że tyle ładowarka wpompuje w urządzenie. A oznaczą ile taka ładowarka jest w stanie dostarczyć prądu. Ładowarka z QC sama wykrywa czy ładowane urządzenie wspiera QC i sama się przełącza w tryb szybkiego ładowania.

Możesz podłączyć "najsłabsze" urządzenie pod ładowarkę 5V 10000000A i to urządzenie nie pobierze więcej niż potrzebuje.
  • Odpowiedz
rozumiem, rozumiem. Nie chcę żeby bateria w podpiętej latarce z 18650 albo aa w środku ładowała się maksymalnym prądem który przyjmie tylko ograniczyć to np do 1A.

@cucaracha: i będzie się ładowała niewielkim prądem. Jak urządzenie nie wspiera QC, to ładowarka dużo nie puści

Żeby mieć 3A na końcu kabla, musisz wpiąć coś co wspiera QC 3.0. Jak wepniesz stary telefon, czy ładowarkę do baterii która nie wspiera QC to
  • Odpowiedz
i będzie się ładowała niewielkim prądem.

@Atreyu: poczekaj, urządzenie które może przyjąć 5V 3A z ładowarki która daje 5V 3A będzie ładowało się prądem 1A? Bo tego właśnie chce op.

@cucaracha zakładam że jeśli urządzenie ładuje się poprzez microUSB B to wpięcie kabla tylko z przewodami do ładowania (bez sygnałowych) ustawi prąd ładowania na 1A. Innych sposobów nie znam, wiem że są wyzwalacze pozwalające na wyższy porób prądu i
  • Odpowiedz
@cucaracha: urządzenie bierze tyle ile chce z ładowarki. Nie rozumiesz podstaw elektryczności. Zamykam temat ( ͡ ͜ʖ ͡)

A tak na serio, to urządzenie samo limituje prąd jaki bierze z ładowarki. Nic tu nie zdziałasz. No chyba że w szereg jakiś rezystor wepniesz ;)
  • Odpowiedz
@Atreyu: niepotrzebnie wspominałem o QC3, mogłem po prostu powiedzieć że ładowarka ma 5V 2A, latarka przyjmie 2A a ja chcę ładować 1A
@aarahon o i to jest pomysł, widziałem takie blokery sygnału, faktycznie powinny ustawić ładowarkę na 0,5-1A. Sprawdzę to. A jak nie zadziała to DeKompozytora, dzięki.
  • Odpowiedz