Wpis z mikrobloga

W rzeczy wielkości paznokcia zmieścicie 350 tysięcy książek (3MB każda) czyli spokojnie całą historię ludzkości albo 87 filmów full hd (film 2h, minuta 100mb) czyli wszystkie najlepsze dzieła całej światowej kinematografii (zamiast 87 płyt). Karty MicroSD to jest dla mnie najbardziej NIEPOJĘTA rzecz jaką wymyśliła ludzkość, a nie jakieś tam loty na marsa. Jak na takiej powierzchni zmieścić tyle danych, to CZARY []
#nauka #ciekawostki #komputery
Pobierz xiv7 - W rzeczy wielkości paznokcia zmieścicie 350 tysięcy książek (3MB każda) czyli ...
źródło: 1000001610
  • 34
najgorzej jak nasz cenne dane a karta się nie odpala xd

@statystyczny_yt: żaden problem. Odpalasz cenne dane z backupu. A jeśli nie masz backupu, to znaczy, że te dane nie były ważne dla ciebie. Jest też druga opcja - jesteś skończonym idiotą, który ufa w bezawaryjność nośników danych.
@Krachu: Nie masz całej biblioteki muzyki w kieszeni, ładnie dałeś się zmanipulować przez wielkie korporacje. W każdej chwili mogą ci dostęp do tej biblioteki odciąć, a wystarczy że stracisz chwilowo zasięg i cyk, biblioteka nie istnieje.

Całą bibliotekę muzyki w kieszeni masz tylko wtedy, gdy masz lokalną muzykę, MP3, FLAC, Opus czy inny format. W każdym innym przypadku to wypożyczalnia do której w każdej chwili można zamknąć drzwi wejściowe.
@xiv7: Na aliexpress są już 5 10 20 i 100 Tb, nie ma co się ekscytować. Mi to się najbardziej podoba, że p. Stanisław Lem już dość dawno to przewidział. "Kryształki" "garść zboża" :)
@xiv7: mnie zawsze poraża skala tego progresu. Bo weźmy silnik parowy - podróżnik w czasie mógłby nie tylko wyjaśnić starożytnym działanie ale skonstruować prototyp. Weź podręcznik do matematyki dla inżynierów pierwszego roku - pokazalbys to Kartezjuszowi czy Newtonowi i również mógłbyś ruszyć progres ludzkości o kilka stuleci.

Ale weź smartphone i pokaż to komuś sprzed kilkudziesięciu lat - nawet jeżeli miałbyś kogoś naprawdę łebskiego i wyjasnilbys mu tranzystor na podstawie działania
@FilipWWL: tylko że te karty to scam. Dziwnym trafem mają taki rozmiar a kosztują kilka złoty, co?
Mają ustawione żeby wyświetlać bardzo dużo terabajtów, ale w rzeczywistości ich nie mają.