Wpis z mikrobloga

Tak hipotetycznie, bo nadal się raczej tylko rozglądam, a nie szukam niczego aktywnie. Warto obecnie zmieniać ciepły #!$%@?łek z UoP na coś nowego na B2B? Zakładając oczywiście, najpierw dostanie się na rozmowy, a potem przejście rekrutacji, ale to tak z boku na razie.

I z ciekawości, jak sytuacja na rynku testowania automatycznego, taka sama #!$%@? jak wszędzie indziej? Czy lepiej/gorzej?

#pracait #programista15k #programowanie #testowanieoprogramowania

Edycja:
nie chodzi mi o samą sensowność tej umowy pod względem zarobków, a o sytuację rynkową. Osobę na B2B łatwiej wywalić, a sytuacja na rynku jest, jaka jest.

Zmieniać ciepły kurwidołek UoP na B2B?

• Jeszcze jak 43.5% (90)
  • Chyba cie pojebało 56.5% (117)

Oddanych głosów: 207

• 36
@Pozytywny_gosc:
proszę Cię, nie żartuj nawet. Mając 4-6 lat doświadczenia w automatach, na b2b masz 120-150 zł za godzinę spokojnie. to, że mało się zatrudnia junior testerów manualnych bez żadnych konkretnych umiejętności, nie znaczy, że nagle testerom automatycznym stawki spadły 5-krotnie.

@zmarnowany_czas To, że zwolnienie kogoś na UOP jest trudniejsze nie jest prawdą +/- od startu covida. Aktualnie podstawą do rozwiązania umowy może być poparta tym, że chcesz kogoś zwolnić. I
Jak firma jest z tych średnio poważnych to owszem, mi się jeszcze nie zdarzyło siedzieć na ławce za darmo

@Zwierzak24: w 90% firm ławeczka jest darmowa, naprawdę rzadko się zdarza żeby ci na ławce ktoś płacił za nicnierobienie
@Icouldbeyourmom przez chorowac miałam na myśli tak ze nie jest się w stanie pracowac. Bo choroba w stylu katarek to nic jak masz np. problemy z bólem stawów i czasem nawet leki przeciwbólowe ba receptę Ci nie pomagają i nie jesteś w stanie pracowac kilka dni, albo chodzi sie często na zabiegi po których tydzień lub więcej się dochodzi do siebie.
@Pozytywny_gosc Jest to o tyle dziwne, że nigdy, ale to nigdy nie spotkałem się z darmową ławką. Nie wyobrażam sobie, żeby jakikolwiek specjalista się na to zgodził.

No faktycznie dramat, zaledwie 16k z groszami na rękę, na szybko. IT się kończy, bo jeden ziomek, którego kompetencji nie znamy, zszedł na niższa stawkę. Nadal znacznie powyżej średnich zarobków w w IT.
@Pozytywny_gosc: w 2021 przesiedziałem na ławce 2 miesiące i miałem płacone tyle samo jakbym był na projekcie, w zeszłym roku na ławce byłem przez 3 miesiące, nikt mi nie obciął pensji, więc przestań #!$%@?ć bo chyba miałeś styczność z januszsoftami pokroju Onwelo
Nadal znacznie powyżej średnich zarobków w w IT

@diarrhoea: no nie wiem, niejeden wykopek tu pisał że 150zl/h to po 4 latach rynkowa stawka a poniżej tak syf. A senior z 6 letnim expem co nie pracuje nawet 8 tylko 5h dzienne dostaje 200zl/h i to jest niby średnia wykopu, 30k miesięcznie netto b2b( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡
@zmarnowany_czas: Obecnie sytuacja na rynku jest zdecydowanie lepsza niż jak na początku roku, ale raczej wstrzymałbym się ze zmianą tak do przyszłego roku myślę. Co do B2B to faktycznie łatwiej poleciec, mi podziękowali raz w trakcie COVID (branża lotnicza) i ostatnio przez redukcje, raczej nie ze względu na skillsy, bo miesiąc wcześniej rzucili mi premie za dobrą robotę. xdd Mając doświadczenie i umiejętności raczej nie ma problemów ze znalezieniem czegoś innego,
@Pozytywny_gosc: @Blizz4rd: aj, źle przeczytałem, dzięki. Właśnie mi coś nie pasowało, żeby stawki spadły tak bardzo xD

niejeden wykopek tu pisał że 150zl/h to po 4 latach rynkowa stawka a poniżej tak syf.

@Pozytywny_gosc: wykopki opowiadają bajki, odc. 2137.

mi podziękowali raz w trakcie COVID (branża lotnicza)

@FunkyMonkey: czyżby RyanAir? Pamiętam, że na początku covida wyrzucili bardzo dużo ludzi, żeby niedługo później zatrudniać ponownie, już za wyższe stawki.