Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Co uważalibyście za lepsze? Zostać na jednym mało obciążającym zdalnym etacie i ewent. starać się o drugi jakiś etat ale jest bezpieczeństwo, ubezpieczenia, benefity i urlop - czy przejść na jakąś formę bycia firmą typu spółka i mieć kilku klientów ale to koniec wygodnego życia, bezpieczeństwa, luksusów typu taniutkie ubezpieczenie i benefitów?
Trzecia opcja, zostać na etacie a dodatkowo założyć firmę działalności i szukać sobie klientów/pracy na umowę b2b?
#pracait #pracazdalna #programowanie #podatki #jdg #b2b

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @thority: tzn. to miałem właśnie na myśli pisząc o drugim przykładzie i że mieć kilku klientów czyli właśnie kilka umów
Tylko boje się na b2b. Masz tam zapis do jakiej kwoty konkretnie odpowiadasz? Bo i podatki większe, chyba że masz jakieś mniejsze? Ogólnie podobno jakbym przeszedł z etatu na b2b u tego samego pracodawcy to jakieś benefity w tego tyutlu trace?
Obczaj subreddit overemployed

• Odpowiedz
@mirko_anonim: nie mam takiej kwoty w obu umowach. Mam jednak OC Przedsiębiorcy na kwotę 500k.
Z tym uop->b2b u tego samego pracodawcy to bodajże dwa problemy-
1. Chyba państwo nie patrzy przychylnie na pracę etatową świadczoną jako b2b ze względu na to, że nie może cię okradać na podatkach. No ale raczej tego nie sprawdza, jeszcze, nikt.
2. W takim scenariuszu chyba nie dostajesz ulgi na start w ZUS, ale
  • Odpowiedz
Trzecia opcja, zostać na etacie a dodatkowo założyć firmę działalności i szukać sobie klientów/pracy na umowę b2b?

@mirko_anonim: no jeśli chcesz płacić dwa razy składkę zdrowotną z której nie skorzystasz to spoko :P
  • Odpowiedz
@thority: nie opłaca się u tego samego pracodawcy przechodzić z uop na b2b bo nie masz ulgi na start - a jest ona na niby 6 miesięcy, ale jak firmę założysz np. 2.08 to leci Ci przez 7 miechów bez jednego dnia.
  • Odpowiedz