Wpis z mikrobloga

@DywanTv: raczej jedyna opcja to mięsny - poproś o zmielenie ligawy chyba, ze na bogato to polędwicy. Poproś Panią aby Ci popakowała/pomieliła po 400 g woreczki i część do zamrażalnika i tyle.
  • Odpowiedz
@DywanTv: ligawa to jedna z najtańszych właśnie części krowy. Jest stosunkowo chuda 2-3 gramy tłuszczu? Na steki się dlatego nie nadaje :) ale zmielona jest dobra. Przy obecnych cenach pewnie z 50-70 PLN/1 kg będzie
  • Odpowiedz
@DywanTv: mięso na burgera dobrze jak ma te 20% tłuszczu żeby nie było suche, no ale jak to jest w gotowaniu – warto spróbować samemu żeby się przekonać czy ci smakuje. Niektórzy lubią jak jest sucho, niektórzy jak jest soczyście, osobiście to lubię w dupe :)
  • Odpowiedz
@DywanTv: nie nadaje się, chyba że lubisz suche wióry jeść ( ͡° ͜ʖ ͡°) mięso na burgera musi mieć trochę tłuszczu, optymalnie 20, którego nie chcesz, ale 10 od biedy też będzie ok
  • Odpowiedz
@DywanTv: ligawa lub udziec (też stosunkowo chudy i stosunkowo tani, czasem można spotkać coś co nazywają "polędwica cygańska" cena podobna, również chude, również średnie na steki. Na burgera się nada jako tako, chociaż sugeruje zrobić raczej cos na kształt klasycznych mielonych, z namoknięta bułka, bo chude mięso robi się bardzo suche i twarde.
@Kasahara Tego typu mięso nadaje się na steki wyłącznie po zamarynowaniu. 24 h w marynacie z oliwy, octu
  • Odpowiedz