Wpis z mikrobloga

@szzzzzz ja robię tak: mięso kroję w kostkę, smażę na złoty kolor, zdejmuję na talerz,na tej samej patelni rozpuszczam masło i duszę 3-5 cebul + czosnek, wrzucam mięso, zalewam wodą (bieda wersja) lub bulionem, dodaję ulubione przyprawy - chilli w płatkach, słodką i wędzoną paprykę, sól i pieprz no i duszę. W międzyczasie kroję 3 marchewki w plasterki, 2 czerwone i jedną żółtą paprykę w duże kawałki i dodaję kolejno do
  • Odpowiedz
@Oude_Geuze: przed dodaniem marchewki (i papryki w zasadzie też) do gulaszu, warto wrzucić do piekarnika żeby się podpiekły. Bardzo fajnie podbija smak
  • Odpowiedz
@szzzzzz: Co do mięsa, najlepsza będzie pręga.
Taką pręgę kroisz w kostkę, solisz i lekko oprószasz mąką.
Ogień pod patelnią na full.
Podsmażasz na złoto i do gara.
Zmniejszasz ogień pod patelnią.
Na patelni po mięsie ląduje posolona cebula, którą fajnie jest trochę zrumienić. Pod koniec rozgarniasz trochę cebulę i dorzucasz parę ząbków
  • Odpowiedz