Wpis z mikrobloga

Czy śruby limitujące przerzutkę mogą się same obracać? Miałem ustawione idealnie limity L i H, a teraz jak zrzucę na największą koronkę kasety i dociskam manetkę to przerzutka znowu się rusza. Hak się pogiął? Dodatkowo biegi mi skaczą same i łańcuch przeskakuje, a jak poluzowałem linkę na śrubie baryłkowej to zaczęły dobrze chodzić, ale dwie najmniejsze przeskakują
#rower
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rapsii: Sprawdź linię łańcuchach od tylu czy hak nie jest krzywy. Najpierw musi być prosty, Później dystanse i napięcie linki. Może być też zużyty łańcuch i skacze na zębatkach lub jest zapieczone jakieś ogniwo.
  • Odpowiedz
  • 0
@ale-jazda-co: Łańcuch i zębatki powinny być okey, bo mają po 600-700km i były czyszczone i smarowane co 50-100km zależnie od pogody, a dwa że mało jeżdzę na tych dwóch najcięższych. Po poluzowaniu linki łańcuch nie przeskakuje i biegi się same nie zmieniają. Problem jest z 2 najmniejszymi koronkami, także chyba coś się pogięło. Jutro na spokojnie zobaczę
  • Odpowiedz
Może tez być efekt po nie dokładnym czyszczeniu ze w łańcuchu jest trochę syfu starego i hałasuje . Raczej się nic nie pogięło lub zźle założyłeś łańcuch(jeśli zdejmowałeś do czyszczenia). Zobaczy czy dobrze idzie przez kolka przerzutek. Może tez kaseta być źle dokręcona. Jeśli jest nowy smar to może być tez efekt hałasowania przez pierwsze kilka km. Później ustanie
  • Odpowiedz