Wpis z mikrobloga

Dużo można przeczytać, że absolwenci studiów IT nie mogą znaleźć pracy. Zgadzam się, że juniorzy maja obecnie przesrane ale z drugiej strony, ja, człowiek bez studiów typowo IT (inżynier po polibudzie) prace jakoś znalazłem. Co prawda firma nie jest zbyt ciekawa, nawet jako junior widzę pewne niedociągnięcia.

Ale mimo wszystko, siedzę w kodzie, czasem legacy, czasem nie. Java, spring, sql, kubernetes więc coś tam liznę.

Czy poziom studentów jest tak niski, że biorą nawet takich jak ja?
Zaznaczam, że nie jestem żadnym geniuszem, trochę czasu mi schodzi zanim się czegoś porządnie naucze. I tak naprawdę #!$%@? umiem, przyznaje się bez bicia. A przynajmniej tak mi się wydaje.
Jedyne czym się może wyróżniłem, to niskimi wymaganiami finansowymi ( ͡° ͜ʖ ͡°) (aczkolwiek jak na juniora pasuje mi)

Pytam, bo byłem na polibudzie ale nie na kierunku IT i zastanawiam się jak tam jest (nawet miałem plany czy by nie iść zaocznie)

#programowanie #programista15k
  • 26
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: słyszałem, od kolegi, że poziom juniorów jest bardzo słaby, nie potrafią zrobić najprostszych rzeczy i że szukali kandydata tygodniami. Ale to tylko jego obserwacja, sam jestem ciekaw jak to wygląda w nieco większej skali.
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: ta jest niski, kolega co się rekrutacją zajmuje powiedział mi ze miał nawet typa co dał mu zadanie, dostęp do netu, typ nawet swojego lapka wyciągnął i nie mógł napisać jakiegoś tam programu. Dla mnie to kosmos, bo z google to zawsze coś się znajdzie aby poskładać w to co trzeba >.>
  • Odpowiedz
@groman43 nawet z juniorskim expem to bez spamu CV raczej nic nie ugrasz. Jest recesja i zmniejszony popyt na programistów. Niestety ale fakt jest taki że ciężka praca i świetne wyniki w nauce no to niestety to nie jest warte zderzenia z biurokratyczną machiną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@komentator_2020: jest tak mało osób, czy po prostu jesteś bardzo dobry? Chyba, że to jakiś mały start-up. Ja nie siedzę stricte w tej branży, tylko robię swoje projekty i nie wiem jak to jest z tymi stanowiskami, ale junior jako team lead to chyba bardzo szybko?
@robert_blaszczykowski @dragon7 myślę, że niska jakość może być pokłosiem narracji jaka panowała przez ostatnie lata, w stylu "#!$%@? wszystko idź do IT
  • Odpowiedz
@Smonk_Da_Wead: Spam spamem, tutaj pewnie masz rację. Ale jak przychodzi mi na rozmowę młody człowiek i pierwszy raz ode mnie słyszy o złożoności obliczeniowej i pamięciowej, to czasem ręce i inne członki opadają.
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: bo teoria ze studiów ma się nijak do praktyki, trzeba klepać prawdziwy kod, stworzyć jakąś apkę czy coś, a nie się pchać od razu na rozmowy. A jak wyglądało twoje CV, miałeś dobre portfolio, stworzyłeś jakieś programy/apki?
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: ja tam pracuje jako senior i nie widzę u siebie w firmie nic takiego. Dalej jest pełno ofert dla juniorów. W sumie to tylko na wykopie widzę że niby jest tak ciężko, pewnie jak zwykle piszą to obiboki które myślą że wszystko im się należy
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: Zakładam, że poziom faktycznie może być niski oraz sporo jest osób typu "uważam, że jestem odpowiednim kandydatem bo skończyłem studia na tym kierunku". Sam aplikowałem na juniora/interna a dostałem od razu pozycję jako regular bez realnego doświadczenia. Dodam, że też póki co jestem zwykłym nieinformatycznym inżynierem po polibudzie.
  • Odpowiedz