Wpis z mikrobloga

#laravel #php #ubuntu
zainstalowałem ubuntu i teraz pisze w dokumentacji

You will be asked to create a User Name and Password for your Linux distribution.

problem jest taki że nie pojawia mi się ta prośba tylko pojawia mi się root@mojanazwaurządzenia:~# i to tyle. zainstalowałem go na windows11
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@massejferguson: na root działasz tylko jak robisz czynności administracyjne. Mozesz dodać swojego usera do grupy www i masz dostęp do katalogu z plikami serwera. Root to bardzo zly pomysł z jeszcze jednego powodu, dzialasz jako root i wszystko chodzi, ale już na userze nie działa, a serwer www masz na userze.
  • Odpowiedz
@massejferguson: w dokumentacji powinno wszystko być. Musi miec dostęp do plików i tyle. Żadnych dodatkowych nie potrzeba. Jesli zaistnieje jakas potrzeba to robisz sudo i tyle.

P.S. swoja drogą wybor ubuntu do developerki to nie jest dobry pomysł. Najgorsza dystrybucja do tego.
  • Odpowiedz
@massejferguson: ubuntu jest nakierowane na endusera, który nie bardzo cokolwiek ogarnia. W dodatku domyślnie jest ten system z sudo na wszystko, nie masz normalnego konta roota, dodaj do tego idiotyczne obecnie gnome gdzie wszystko co ważne jest gdzieś pochowane i masz debilny interfejs. No i to dystrybucja typowo desktopowa, a www to jednak potrzeby bardziej serwerowe. Miałem ten luksus, że wolny dysk i mogłem zainstalować testowo ubuntu... Po 15 minutach
  • Odpowiedz
@massejferguson: ja korzystam teraz z Fedora Core, to taka wersja red hata. Dystrybucja to też kwestia przyzwyczajeń i czasami dostępność pakietów konkretnych. Odpowiednie zestawy narzędzi. Możesz sobie ściągnąć kilka dystrybucji i wypróbować bez instalacji. Instalacja na pendrive i testujesz. I to co Ci najbardziej przypadnie do gustu wybierasz.
  • Odpowiedz
@massejferguson: i jedna rada, bo akurat siedzę nad kodowaniem, naucz się używać komendy grep, to jest bardzo przydatne. Pozwala szybko wyszukać w wielu plikach jakiś ciąg znaków i pozwala przeszukiwać podkatalogi opcja -r.
  • Odpowiedz