Aktywne Wpisy
Felixu +58
#przegryw #przemyslenia #pieniadze #pracbaza #rozowepaski #niebieskiepaski #korposwiat
Ja nie wiem, czy to trolling, ale jak czytam tu na wykopie, że co niektórzy twierdzą, że pensja 10 000 netto to nie jest dużo, żeby sobie na luzie żyć to ja się zastanawiam czy ja żyję w jakiejś innej rzeczywistości, czy o co chodzi.
Jak tylko przeglądam ogłoszenia o pracę
Ja nie wiem, czy to trolling, ale jak czytam tu na wykopie, że co niektórzy twierdzą, że pensja 10 000 netto to nie jest dużo, żeby sobie na luzie żyć to ja się zastanawiam czy ja żyję w jakiejś innej rzeczywistości, czy o co chodzi.
Jak tylko przeglądam ogłoszenia o pracę
Kagernak +72
Co jest ważniejsze - kierunek czy uczelnia?
Lepiej studiować Informatykę na jakiejś słabszej uczelni, bez renomy czy jakiś inny kierunek, ale na np. AGH, które jest zdecydowanie wyżej w rankingach?
Na informatykę na AGH się nie dostanę, zostaje jakieś UP albo UEK
#studia #studbaza #informatyka #programowanie #agh
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Co wybrać
@mirko_anonim: 498 vs 487 miejsce w rankingu światowym xD. Każdy wie, że uczelnie w PL niestety nadają się do tarcia chrzanu i nikt nie zawraca sobie gitary gdzie Ty chodziłeś. Idź tam, gdzie jest mniejszy #!$%@? bo i tak Ci to potem nie zrobi różnicy.
Odnośnie wyboru "innego kierunku studiów" - interesuje Ciebie inny kierunek?
Proponowałbym wybrać sobie coś po czym nie zrezygnujesz po 1 roku "bo to nie to" bo wtedy masz rok w plecy.
Co do poziomu uczelni, to gdybym miał wybierać, to poszukałbym takiej gdzie wykładowcy "coś robią", prowadzą jakieś badania, bo wtedy jest szansa iż znają się na jakiejś dziedzinie.
Uczelnie moim zdaniem dają wiedzę i kapitał kontaktów, ale pod warunkiem robienia czegoś. Tzn można pójść na studia, nie zrobić nic przez 3 czy 5 lat, spokojnie wszystko zdać oraz utrzymywać iż uczelnia nic nie dała poza "papierem". Inna osoba studiująca to samo w tym samym okresie czasu przykładowo weźmie udział w konkursie algorytmicznym, dołączy do jakiegoś koła zainteresowań, załapie się na staż do dobrej firmy na podstawie opinii osoby prowadzącej laboratoria i będzie mieć dobry start na rynku. I teraz pytanie czy można to samo ogarnąć bez studiów - tak, ale trochę trudniej.