Wpis z mikrobloga

@jasha: Realizacja i utrzymanie zieleni w centrum nie wygląda tak, że się wysypuje ziemię i równa grabiami. Zielona przestrzeń to dodatkowe metry obmiarów, docinania i obróbki, które często wychodzą po prostu drogo i różnica pomiędzy robieniem wszystkiego 'jednym ciągiem' jest mała. Nie bez powodu np. podjazdy do domów są głównie z pełnej kostki - rzadko kiedy robi się np. ażur i nie zostawia się nawet miejsca na 'środek' auta, po
  • Odpowiedz
@Wejd1: sorki, nie wmówisz mi, że wybetonowanie placu, często drogimi materiałami jest droższe niż zostawienie większej części na zieleń, nie mówię tutaj o tym jak zrobili plac 5 rogów w Warszawie, ale po prostu są części zielone i części wybrukowane. Bo to nie jest tak jak napisałeś robienie ażurowej kostki, tylko bardziej zrobienie z tyłu domu kostki zamiast trawnika.
  • Odpowiedz
@paul772: Nie zgadzam się z tobą. Żadne drzwo nie ujmuje architekturze, a już na pewno nie naszej. A przestrzeń centrum miasta ma służyć społeczności a nie być patelnią. Takie traktowanie jej po macoszemu sprawia, że poziom życia mieszkańców spada. I nie mów tutaj o "wychodzeniu o 12" przy obecnych 30 stopniach w takich miejscach nie da się funkcjonować od samego rana do zmroku. Tutaj się powtórzę, problem jest wielowarstwowy ale
  • Odpowiedz
@jasha: Możliwe, że wybetonowanie jest droższe (warunki indywidualne mają kolosalne znaczenie - np. konieczność naprawy infrastruktury, która wymaga specyficznych prac, a utrzymanie w danym miejscu zieleni w tym przypadku - kosztowne) ale wystarczy, że różnica jest akceptowalna, a miasto ma mniej problemów, bo nie musi się o nic martwić.
  • Odpowiedz
Nie zgadzam się z tobą. Żadne drzwo nie ujmuje architekturze, a już na pewno nie naszej.

@archi999: drzewo nie ujmuje i nigdzie tego nie napisalem, 10m drzewo zaslania budynek, więc go w ogóle nie widać xD więc czemu tu ujmować, skoro i tak nie widać? Naszej architekturze? W katowicach jest pełno dobrej architektury.

przestrzeń centrum miasta ma służyć społeczności a nie być patelnią.

@archi999: co to znaczy służyć
  • Odpowiedz
@archi999: dodatkowo, doslownie teraz szedłem przez katowice i serio nie trudno znaleźć cień, budynki dają cień i zawsze na ulicy jedna strona jest w cieniu. I zgadnij co zrobiłem? Po prostu przechodziłem na stronę z cieniem.
Nie trzeba sądzić drzew 10m czy 15m jak na osiedlach PRL zeby przejść komfortowo.
  • Odpowiedz
da się funkcjonować od samego rana do zmroku

@archi999: tyle że gdy słońce jest niżej to cień o wiele łatwiej znaleźć, a okienko gdzie słońce jest wysoko trwa kilka godzin
  • Odpowiedz
@Wejd1: @Logan00 znajdź sobie funkcje rynku w google. W mieście i taka wolna od drzew przestrzeń jest potrzebna. Czepiajcie się skwerków i ulic, ale nie rynku...
  • Odpowiedz
@paul772: to ty ziomek nie masz zmysłu estetycznego. Drzewa w mieście są spoko. Jakoś mogą być na Polach Elizejskich, to w Katowicach chyba też.
A cień nic nie daje, jak wszystko wokół jest nagrzane jak szamotka. Wczoraj byłem się przejść po polskiej betonozie o 19 w pełnym cieniu i nic to nie zmieniło. Czułem promieniowanie cieplne z każdej strony.
  • Odpowiedz
to ty ziomek nie masz zmysłu estetycznego.

@Tymajster: w przeciwienstwie do ciebie to ja tworzę różna sztukę od wielunastu lat, a za miesiąc będę wydawał utwór na spotify, a ty co zrobiles twórczego?
A kiedyś zajmowałem się regularnie grafiką komputerowom
  • Odpowiedz