Wpis z mikrobloga

https://www.theguardian.com/world/2023/jun/07/nato-members-may-send-troops-to-ukraine-warns-former-alliance-chief

Rasmussen said: “If Nato cannot agree on a clear path forward for Ukraine, there is a clear possibility that some countries individually might take action. We know that Poland is very engaged in providing concrete assistance to Ukraine. And I wouldn’t exclude the possibility that Poland would engage even stronger in this context on a national basis and be followed by the Baltic states, maybe including the possibility of troops on the ground.

“I think the Poles would seriously consider going in and assemble a coalition of the willing if Ukraine doesn’t get anything in Vilnius. We shouldn’t underestimate the Polish feelings, the Poles feel that for too long western Europe did not listen to their warnings against the true Russian mentality.”

xD patrzcie no, według pana z Nato jesteście chętni i gotowi do walki an Ukrainie. Już się zaczyna gotowanie żaby, za raz zachodni świat będzie wierzył, że polacy są gotowi oddać życie za Ukrainę. Potem już zostaje tylko obowiązkowe ćwiczenia wojskowe i bilet na schodni front xD

#obowiazkowecwiczeniawojskowe
  • 16
  • Odpowiedz
Anglosasi prowadzący swoje wojny rękami polaków?
Chyba to już przerabialiśmy w 1939, a w 1946 nawet nas nie zaproszono do Londynu na paradę zwycięzców. Także życzę powodzenia, bo ja się nie wybieram na Ukrainę.
  • Odpowiedz
“I think the Poles would seriously consider going in and assemble a coalition of the willing if Ukraine doesn’t get anything in Vilnius. We shouldn’t underestimate the Polish feelings, the Poles feel that for too long western Europe did not listen to their warnings against the true Russian mentality.”

@NPC2137: A Ty masz pojęcie o czym piszesz? E? E to kategoria dla kaleki. Osoby która nie może chodzić, nie ma rąk,
  • Odpowiedz
@NPC2137: Powodzenia, bez znajomości w WCR będą ci odrzucać wnioski mimo papierów od kilku lekarzy.
Jakiś czas temu jeden mirek wrzucił odpowiedź swojego WCR, mimo zaświadczenia o schizofrenii od dwóch psychiatrów nie chcieli mu zmienić kategorii, także pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@NPC2137: Ja byłem jednym z tych szczęśliwców którzy dostali wezwanie w listopadzie zeszłego roku, mieliśmy odbyć miesiąc ćwiczeń w Sieradzu (cały marzec) ale w końcu się z tego wycofali.
Wiem że jestem jednych z pierwszych do odstrzału, niedawno wyrobiłem sobie paszport, powoli szykuje się mentalnie do tego że będę musiał wyjechać.
  • Odpowiedz
@jesienin: Uprzedzam pytania: nie miałem nic wspólnego z wojskiem, dostałem A na komisji, mam wykształcenie nietechniczne i totalnie nieprzydatne w wojsku. Po prostu na mięsko frontowe mnie wzięli.
  • Odpowiedz
@Grzegorzfloryda420: No i z czego się cieszysz? To będzie tragedia dla polskich mężczyzn jeżeli rząd zdecyduje się coś takiego odwalić po wyborach. :/
Nie pomaga też tutaj sytuacja mamienia nas pro-ukraińskością z każdej strony.

@NPC2137 Kategoria D Cię nie chroni w czasie wojny, a uzyskać E jest cholernie ciężko. Luqart dobrze pisze.

@Luqart Nie każdy niestety może opuścić kraj. Poza tym z tym D to też nie jest tak, że trzeba
  • Odpowiedz
@Xing77: Czemu uważasz, że wyjazd do Europy to średnia perspektywa? Owszem, poza Europą byłoby lepiej, ale sama Europa nie wydaje mi się taka zła.
  • Odpowiedz
@NPC2137: Bo jak Polska rzeczywiście wejdzie w konflikt, to wtedy wszystkie kraje NATO będą musiały również wejść. W znalezisku Grzegorza jest to zresztą dobrze uzasadnione.
Poza tym, duża część ludzi mieszkająca w Europie nie jest wymeldowana z Polski, więc istnieje ryzyko że państwo będzie takie osoby ścigać. Jak nie masz stałego pobytu przez jakiś czas, to może być słabo.
  • Odpowiedz
@Xing77: Niby tak. Ale zauważ, że nikt nigdy tego nie przetestował jak to działa w NATO.
Zresztą umówmy się, że szansa, że Rosja nas napadnie jest obecnie praktycznie zerowa.
Jeżeli mają nas zaatakować to za dobre kilka lat lub kilkanaście lat. Jak ktoś paranoicznie się tego boi to ma idealny czas aby wyjechać z polski do innego kraju Europy i zdobyć tam stały pobyt, a może i nawet podwójne obywatelstwo.
  • Odpowiedz
@Luqart: Nie każdy może wyjechać, to raz.
Dwa, prędzej polski rząd sam ogłosi stany militarne niż jakby rzeczywiście Rosja miała nas zaatakować. Już wystarczy że przyzwyczajają powoli społeczeństwo do militaryzacji.
Coś czuję że tak będzie z czasem wszędzie.
  • Odpowiedz
@Xing77: No to jak nie może wyjechać to musi się dostosować do warunków.
A przyzwyczajają i bardzo dobrze. To jest całkowicie normalne i logiczne.
  • Odpowiedz