Wpis z mikrobloga

842/1000 #1000filmow ---- INDEX 123 A B C D E F G H I J K L M N O P R S cdn…

The Shawshank Redemption - Skazani na Shawshank

Historia przyjaźni w więzieniu pomiędzy skazanymi. Jeden chce uciec za wszelką cenę, drugi próbuje odsiedzieć swoje. Jeden z najwspanialszych filmów do oglądania, dla klimatu, dla gry i suspensu :)
Na podstawie Króla Stefana…

Reżyseria: Frank Darabont - Zielona mila, Mgła
dramat
IMDb: 9.3/10
https://www.imdb.com/title/tt0111161/
https://upflix.pl/film/zobacz/the-shawshank-redemption-1994

P.S. W ten długi weekend wpisy będą jak będą :) Wypoczywajcie!
WLADCA_MALP - 842/1000 #1000filmow ----  INDEX 123   A   B   C   D   E   F   G   H   ...

źródło: skazani

Pobierz
  • 10
@WLADCA_MALP: to jakiś plakat teatralnego spektaklu z 2011 na podstawie książki, a nie filmu z lat '90 na podstawie książki. Po upadku komuny nie trzeba było tworzyć alternatywnych plakatów i praktycznie skończyła się era polskiej szkoły plakatów (niektóre były niesamowite). Akurat nie wiem czy w tym spektaklu są jakieś elementy mesjanistyczne, książki też nie czytałem, ale jeśli byłby to plakat do filmu, to akurat raczej mało oddający sens dzieła i na
@Kaczorra

film od króla horrorów, który nie jest horrorem, a w większości rankingów zwycięża jako najlepszy film w historii kina ;). Film, który można oglądać raz za razem, tylko dla samego cholernie satysfakcjonującego zakończenia (ʘʘ). Nie wiem ile razy widziałem, chyba by mi zabrakło palców do liczenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

To samo z Zieloną Milą.
film od króla horrorów, który nie jest horrorem, a w większości rankingów zwycięża jako najlepszy film w historii kina ;). Film, który można oglądać raz za razem, tylko dla samego cholernie satysfakcjonującego zakończenia (ʘʘ). Nie wiem ile razy widziałem, chyba by mi zabrakło palców do liczenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Kaczorra: nie rozumiem zachwytu nad tym filmem - jest dobry, ale dlaczego ludzie
To samo z Zieloną Milą.

@Krupier: "Zielona mila" jednak była opowieścią fantastyczną i to nie tylko w wątku pobocznym, ale cała fabuła opierała się na nadprzyrodzonych właściwościach Johna Coffey.

nie rozumiem zachwytu nad tym filmem - jest dobry, ale dlaczego ludzie tak go stawiają na piedestał to jest dla mnie niezrozumiałe :P

@bylem_zielonko: mógłbym tu wymienić wiele powodów: świetny scenariusz, rewelacyjne aktorskie kreacje, ciekawa i wciągająca historia, niesamowity happyend, ale