Mireczki i Mirabelki, we wszystkich przepisach na rosół jest napisane, że gotuje się go bez pokrywki, sam też tak zawsze robiłem ale jakby się zastanowić to jedyna różnica jest taka, że podczas gotowania z przykrywką odparuje mniej wody i utrzymanie temperatury pochłonie mniej energii. Ma ktoś z was jakąś wiedzę ekspercką w tej dziedzinie? Jestem ciekawy czy istnieje jakiekolwiek naukowe uzasadnienie na gotowanie rosołu bez pokrywki.
@stefan_pmp: Przecież, można ustawić mniejsza moc palnika i nie będzie się gotował również pod przykrywką. Mam ustawianie płyty, które mierzy temperaturę garnka i dostosowuje moc palnika do zadanej temperatury.
@Yogi_: Używaj pokrywki, zalej wodą trochę ponad wysokość składników, na początku możesz dać większy ogień, zmniejszyć ja zacznie się gotować, jak chcesz to lekko uchyl pokrywkę. Ma pykać. Pomysł z odkrywanym nie jest trafiony. A już że ma się nie gotować to nie skomentuję.
#gotowanie #gotujzwykopem #kuchnia #rosol #kiciochpyta #rozkminy