Wpis z mikrobloga

#android #cyanogenmod #samsung

Dobra, już się kompletnie pogubiłem, nie potrafię znaleźć informacji dla laika dot. instalacji CyanogenMod na Galaxy S I9000. Wszystkie poradniki, które czytałem, są napisane przez ekspertów dla ekspertów, z niezrozumiałymi dla mnie zwrotami i pominięciem niektórych działań/kroków, które dla mnie nie są oczywiste i zrozumiałe.

Może mi ktoś pomóc i rozwiać moje wątpliwości?

1. Mam stockowego andka 2.3.6 (z jakimś dodatkowym syfem wgranym przez sieć Plus), oczywiście nie mam uprawnień admina (roota) ani żadnych innych takich rzeczy.

2. Czy ktoś ma poradnik krok po kroku jak to cholerstwo zainstalować (począwszy od wgraniu tych rootów, kerneli aż po cm i google apps)? Najlepiej żeby było napisane zrozumiałym językiem. Może ktoś sam potrafi opisać kroki instalacji?

3. Która wersja CM jest najlepsza dla S I9000 (chodzi o stabilność, kompatybilność i szybkość działania)?

4. Na stronie CyanogenMod.org jest jakiś instalator... jak to działa?

5. Jakie dane mogę przenieść ze starego systemu do nowego ROM-u? Nie będzie problemów z importem smsów i książki tel.? Jak rozumiem starych aplikacji nie da się przenieść?

6. Jeżeli instalacja się nie powiedzie, to backup przywróci telefon do stockowego romu?

7. Jak wygląda sprawa kompatybilności CyanogenModa z oprogramowaniem Samsung Kies (przy podłączaniu telefonu do komputera)? Nie będzie problemów?

8. Czytam, że czasami są problemy z poprawnym działaniem niektórych funkcji telefonu po wgraniu CM. Często się to zdarza?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@emte: Nie mam tego telefonu, więc na wszystko nie odpowiem.

3. Najnowsza dostępna :)

5. Jak będziesz miał roota, to możesz zrobić backup aplikacji przez Titanium
  • Odpowiedz
@CrossX: ok, ale czy te aplikacje/dane moge potem wgrać do nowego systemu? Jak rozumiem, nieoficjalne porty to takie udostępnione na foracah o CM/android, a oficjalny jest na stronie głównej cyanogenmod.org?
  • Odpowiedz
@emte: w czym mogę pomóc? mam sgsa z cm10.2

edit. poczekaj pisze odpowiedzi. Najlepiej to napisz do mnie koło 15 na priv, wtedy wyjaśnię Ci krok po kroku, możesz także podać mi swoje gg/fb (obojętne) byle kontakt się nie urywał.

Już kilku kumplom w tym pomogłem, więc Tobie też mogę pomóc.
  • Odpowiedz
  • 0
@emte: Tak, instalujesz Titanium Backup i przywracasz. Nawet jeśli nie ma oficjalnego na ten telefon, to w nieoficjalnym poczytaj listę bugów/opinie :)
  • Odpowiedz
@emte:

1. Roota wgrywasz ~to kilka sekund roboty. Musisz mieć odpowiedni ROM i odpowiednią wersję roota. Do tego kabelek, i ODIN, + sterowniki

3. Ja używałem 10.1.3 <- wszystko dobrze działało, 10.2.1 <- też jest ok. Ale najlepiej chyba działał CM10
  • Odpowiedz
@CrossX: hm, ja też tak łącze telefon z komputerem (tylko nie mam takich wyjebistych ikonek jak Ty xD), myślałem, że to dzięki sterownikom od Samsunga? Z samego programu Kies nie korzystałem, bo to syf.
  • Odpowiedz