Aktywne Wpisy
zonobijca +956
- w 1989 obaliliśmy w Polsce komunizm
- w 2024 za krytykę komunizmu traci się pracę w rządowych mediach
Panie i Panowie, nic się nie dzieje, Unia wcale nas nie trzyma za mordę, to tylko urojenia prawaków, uśmiechajmy się dalej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#paryz2024 #bekazlewactwa #sejm #tusk
- w 2024 za krytykę komunizmu traci się pracę w rządowych mediach
Panie i Panowie, nic się nie dzieje, Unia wcale nas nie trzyma za mordę, to tylko urojenia prawaków, uśmiechajmy się dalej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#paryz2024 #bekazlewactwa #sejm #tusk
Eptu +1025
Wyrastal w koszyczku i oczywiście się przykleił, masa była lepiąca więc może proporcje? Robiłem z przepisu 200g zakwasu żytniego, 330g wody, 600g mąki 750, efekt jak na foto po wydobyciu z koszyczka.
#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #chlebdomowy #chleb #zakwas
czytales w ogole cos o pieczeniu chleba?
foremka ci wszystko utrzyma, ale bochenek nie ma bata ze przyjmie taka breje
1. autoliza wazna rzecz
2. wyrastanie i skladanie
poza tym wywal ten gownnaiu przepis a wez jakis na vermonta, latwy jest
tam wystarczy ci 15g zakwasu
lacznie masz 430 wody na 700 maki
to raptem 61%
naprawde zrob vermonta albo zagadaj do mnie na priv, w koncu kurde prowadze piekarnie to cos nbiecos tam wiem
Połączenie składników to początek, potem jest praca z ciastem. Formuje się gluten, który amylaza rozluźnia, i wtedy stosuje się składanie i rozciąganie ciasta, aby siatkę glutenową rozciągnąć.
Czasy i temperatury mają ogromne znaczenie, rodzaj mąki (zawartość białka, nie minerałów) też.
Weź przepis, zrób według niego, obserwuj, wyciągnij wnioski zmień troszkę, powtórz. Aż wyjdzie
Korzystałeś może z gotowego suchego zakwasu?