Aktywne Wpisy
jutokintumi +378
Dla tych, którzy nie znają uniwersum bachaty, chciałbym przedstawić trzech najpopularniejszych bolców by Ann.
Od lewej:
Mathias (zwany potocznie Alvaro) - trener pierogaty, postać którą najczęściej postuje Anka na Instagramie. W tym roku przyleciała z nim do Polski, żeby przedstawić go swojej mamie. Zamieściła nawet film na Insta jak Mathias uczy mamę podstawowych kroków. Mathias świętował wczoraj z Anką jej urodziny.
Pol - człowiek, którego zna niecały rok ale spędziła z nim
Od lewej:
Mathias (zwany potocznie Alvaro) - trener pierogaty, postać którą najczęściej postuje Anka na Instagramie. W tym roku przyleciała z nim do Polski, żeby przedstawić go swojej mamie. Zamieściła nawet film na Insta jak Mathias uczy mamę podstawowych kroków. Mathias świętował wczoraj z Anką jej urodziny.
Pol - człowiek, którego zna niecały rok ale spędziła z nim
Sticyicky +12
#gromda kto chce ?
Wyrastal w koszyczku i oczywiście się przykleił, masa była lepiąca więc może proporcje? Robiłem z przepisu 200g zakwasu żytniego, 330g wody, 600g mąki 750, efekt jak na foto po wydobyciu z koszyczka.
#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #chlebdomowy #chleb #zakwas
Pry zakwasie muszę najpierw przemyśleć gdzie go trzymać, bo jak raz zrobiłam to wychodowałam jakieś mocno alkoholowe grzyby w słoiku
@wykopowy_brukselek: najlepsze, najbardziej wyrosnięte bochenki mi wyszły bez autolizy. Nie wiem dlaczego, no ale tak
takie proste
Dokarmiałam codziennie, rósł tak, że mało ze słoika nie wyskoczył, a na koniec, gdy już miałam go użyć, bo ładnie wypracował swoje, śmierdział.
jesli mialas 200g zakwasu i dokarmialas go uzywajac 100g maki i 100 wofy to go glodzilas, dlatego walil octem/alkoholem,
ogolnie zkwasu trzeba trzymac mala ilosc, 10-20g max
i dokarmiasz uzywajac proporcji minimum 1:2:2 (zakwas:maka:woda)
czyli majac 200 g zakwasu musialabys dac 400 maki i 400 wody i nagle masz kilogram i to jest minimum takie.
po diabla to komu? wyrzucaac trzeba duzo bo zakwas trzeba dokarmiac duzo
Czyli najsensowniej wyjść od 20g zakwasu i go dokarmiać do masy całkowitej do 300g, żeby coś z tego upiec?
To jakie proporcje na 1-2 bochenki?
latwy, wychodzi, nie za duze hydro (60 kilak procent)
tam jest 15g zakwasu na 775 g chleba