Wpis z mikrobloga

Mireczki, do tej pory robiłem chleb w keksówce, najpierw na drożdżach teraz na zakwasie, zawsze wychodzi petarda ale postanowiłem bochenek upiec i dupa.
Wyrastal w koszyczku i oczywiście się przykleił, masa była lepiąca więc może proporcje? Robiłem z przepisu 200g zakwasu żytniego, 330g wody, 600g mąki 750, efekt jak na foto po wydobyciu z koszyczka.

#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #chlebdomowy #chleb #zakwas
Pobierz elemenTH - Mireczki, do tej pory robiłem chleb w keksówce, najpierw na drożdżach tera...
źródło: temp_file.png1117136056207566710
  • 39
@wykopowy_brukselek: pytam z ciekawości. Widziałam że coś takiego jest. A na razie mnie satysfakcjonuje chleb drożdżowy
Pry zakwasie muszę najpierw przemyśleć gdzie go trzymać, bo jak raz zrobiłam to wychodowałam jakieś mocno alkoholowe grzyby w słoiku
@elemenTH: mój nie walił winem, tylko alkoholem. Wywaliłam cały. A chleb na drożdżach jak dobrze zrobisz to ludzie pytają o zakwas xD serio, miałam już parę pomyłek, że piekę na zakwasie
@wykopowy_brukselek: a jak jedzie jak gorzelnia?

Dokarmiałam codziennie, rósł tak, że mało ze słoika nie wyskoczył, a na koniec, gdy już miałam go użyć, bo ładnie wypracował swoje, śmierdział.
@wykopowy_brukselek: dokarmiałam dodając 100g mąki i 100g wody bodaj. Miały być proporcje 1:1. Wyparzony słoik i zamiast wieczka był kawałek bawełnianego mateirału,mocowany na gumkę recepturkę, żeby był dopływ powietrza. Mąka żytnia typ 750 bodaj
@moll: teraz mam chwile:
jesli mialas 200g zakwasu i dokarmialas go uzywajac 100g maki i 100 wofy to go glodzilas, dlatego walil octem/alkoholem,

ogolnie zkwasu trzeba trzymac mala ilosc, 10-20g max
i dokarmiasz uzywajac proporcji minimum 1:2:2 (zakwas:maka:woda)
czyli majac 200 g zakwasu musialabys dac 400 maki i 400 wody i nagle masz kilogram i to jest minimum takie.
po diabla to komu? wyrzucaac trzeba duzo bo zakwas trzeba dokarmiac duzo