Wpis z mikrobloga

stosuje retinol już jakieś 3msc a wciąż mam podrażnienia. używam go co 3-4 dni ale później przez następne 2 mam tak podrażnioną twarz po myciu że jest cała czerwona i piecze. Po takim czasie już powinnam mieć zbudowana tolerancję, nie wiem o co chodzi. Nie używam żadnych innych składników aktywnych (właśnie ze względu na to zaczerwienienie), retinol 0.3 z basiclab, do mycia używam żelu z basiclab, w ogóle cała moja pielęgnacja to basiclab WIEC TYM BARDZIEJ O CO CHODZI. Myślałam że może używam za dużo i zaczęłam nakładać mniej ale nic się nie zmieniło. Codziennie rano spf 50 altruist. O co tu chodzi, pomocy (,)() #rozowepaski #kosmetyki #mirabelkopomusz #pielegnacja #twarz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@laventel: stosujesz metodę kanapkową? Pamiętasz, żeby nakładać na całkiem suchą twarz? Używasz też w pielęgnacji jakiegoś kremu z ceramidami albo czymś podobnym, żeby dbać o barierę hydrolipidową?

Retinole BL są mocne, ja na początku bym używała 1x w tygodniu, więc spróbuj się cofnąć do tego etapu. Bo teraz musisz dać skórze czas, żeby się zregenerowała, jak używasz za często to po prostu ona nie nadąża i cały czas są podrażnienia.
  • Odpowiedz
@laventel Czasami zbudowanie tolerancji na retinol może zająć więcej czasu niż 3 miesiące. Możliwe, że skóra potrzebuje więcej czasu na dostosowanie się do retinolu. Może spróbuj zmniejszyć częstotliwość stosowania? Może po prostu masz bardzo wrażliwa skórę i przez to masz takie podrażnienia ¯_(ツ)_/¯ Po zatym od jakiego stężenia retinolu zaczynałas? Jak z grubej rury od 0.3 to w sumie się nie dziwie :/
  • Odpowiedz
@laventel: może po prostu Twoja skóra nie toleruje retinolu? Jeśli ten składnik Cię "uczula" to ile czasu byś go nie nakladała, zawsze będą podrażnienia
  • Odpowiedz
@laventel a jak we wcześniejszych fazach wdrażania - jak stosowałaś raz na pięć, czy 4 dni też miałaś podrażnienia? Stosujesz emu żelu, czy trehalose dodatkowo? U mnie duzo lepiej sprawdzał się ten pierwszy. Na koniec może w Twoim przypadku lepiej sprawdzi retinal. Na Twoim miejscu odpuściłabym siebie teraz kurację i wróciła do niej w październiku, bo Twoja skóra nie jest przyzwyczajona do retinoli i jeszcze zrobisz sobie problem stosując go latem
  • Odpowiedz