W szczytowym momencie, około listopada 2008 roku, roczna inflacja w Zimbabwe wynosiła 89 700 000 000 000 000 000 000% (89,7 tryliarda procent), a ceny średnio podwajały się co 1,3 dnia. Była to druga pod względem wielkości inflacja w historii. #gruparatowaniapoziomu #inflacja
@PIAN--A_A--KTYWNA: jak się robi TAKĄ inflację? Czy ona ma jakieś ekonomiczne uzasadnienie, czy tam się ktoś po prostu bawił suwakami? Rozumiem, że to mogło wyglądać tak, że w pewnym momencie ludzie przestali używać lokalnej waluty na rzeczy dolara, złota czy innych walut, przez co lokalna waluta gwałtownei zaczęła tracić na wartości?
@osiemosiemczteryjeden: e tam, do 10 raczej nie dojdzie, pytanie co zdążą z rozdawnictwa wdrożyć.
Jakby któryś z wypokowych ekspertów był pewny takiego wzrostu do września, by to wykorzystał i do końca życia, jego, dzieci, wnuków, miałby żywot zapewniony ;)
@fruziazuzia węgry od zawsze przodowały w biciu rekordów inflacji. Po II wojnie był tam rekord świata, dlatego teraz pod butem orbana ten pseudonarów czuje się tak wyśmienicie xd
@PIAN--A_A--KTYWNA: tych najwyższych nominałów nie udało mi się zdobyć, ale 50 miliardów to też fajna sumka :D zwróćcie uwagę na to, że te banknoty miały datę ważności
@fruziazuzia na studiach mówili mi, że Niemcy przed II wojną światową. Widziałem kiedyś mema z przedwojennej polskiej gazety, gdzie urzędnik po wypłacie zastanawiał się, co z nią zrobić, bo za dużo było tego, żeby dźwigać, a za mało, żeby zamówić dorożkę.
#gruparatowaniapoziomu #inflacja
Rozumiem, że to mogło wyglądać tak, że w pewnym momencie ludzie przestali używać lokalnej waluty na rzeczy dolara, złota czy innych walut, przez co lokalna waluta gwałtownei zaczęła tracić na wartości?
Jakby któryś z wypokowych ekspertów był pewny takiego wzrostu do września, by to wykorzystał i do końca życia, jego, dzieci, wnuków, miałby żywot zapewniony ;)
@PIAN--A_A--KTYWNA: zawsze drugi ( ͡° ʖ̯ ͡°)
2. weź kredyt żeby starczyło na dobre mieszkanie
3. spłać kredyt z gównopracy po dwóch tygodniach