Aktywne Wpisy
paczelok +844
MokrySuchar +61
Jest jakiś chętny reprezentant tagu #famemma wystąpić na Bitej Śmietance?
Oferujemy mysteryboxa i koszulkę (+koszty transportu).
Oferujemy mysteryboxa i koszulkę (+koszty transportu).
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Oba miody mają taki sam złocisty kolor i oba są prawie klarowne. Trójniaka robiłem na drożdżach zamojscy johannisberg a czwórniaka na aromatic wine complex. Test zapachu i smaku wyszedł tak:
Czwórniak:
Pachnie jak wino, zapach fermentacji z lekko miodową nutą. W smaku lekko słodki, BARDZO mocny, ledwo da się upić tak pali w gardło. Smak miodu słabo wyczuwalny przez dużą ilość alkoholu.
Trójniak:
Zapach miodowy, nuta fermentacji ledwo wyczuwalna. W smaku bardzo słodki, alkohol mocny, ale słabszy niż w czwórniaku. Smak miodu mocno wyczuwalny.
Wnioski:
W sumie to nie wiem czego się spodziewałem, czwórniak nie smakuje mi za bardzo, może schłodzony byłby lepszy bo alkohol by tak nie gryzł. Trójniak smakuje bardzo podobnie do dwójniaka staropolskiego od Apis, oba pachną miodowo a w smaku są bardzo słodkie i alkoholowe. Miody pitne chyba nie są dla mnie, spróbowałem ich bo pojawiły się w najlepszej trylogii gier na świecie - wiedźminach ( ͡º ͜ʖ͡º)
Odłożyłem oba miody do dalszej cichej fermentacji i/lub klarowania, spróbuję znowu za pół roku.
#alkohol #alkoholedomowe #miodypitne #miodpitny #miod #winiarstwo #diy #fermentacja #pijzwykopem #wiedzmin #oswiadczenie
Myślałem że fakt mocniej wyczuwalnego alkoholu w czwórniaku wynika z tego, że użyłem innych drożdży albo tego że cicha fermentacja szybciej postępuje przy mniejszej ilości miodu. Trójniaki muszą chyba 2 lata stać, z tego co czytałem, to może jeszcze dofermentuje troszkę po
Fermentacja wydziela ciepło, mogłeś mieć temperaturę miodu nawet o 5 stopni (zależy od różnych czynników) wyższą niż otoczenie.
Jak chcesz to dodaj wpis z tagami #miodosytnictwo i może #piwowarstwo, tag stricte piwowarski, ale sporo piwowarów też się miodem interesowało.
Zapomniałem dodać, że jeden miód syciłem a drugi nie. Ale nie pamiętam który.
Nie znam się na tym na tyle żeby powiedzieć jakie czy to ma znaczenie.