Aktywne Wpisy
ziel_9 +32
Czy też macie tak, że trochę ciężko Wam znaleźć do rozmowy/ relacji (nie mówię tylko o związku, ale też jakiś znajomościach czysto koleżeńskich) ludzi, którzy mieliby jakąkolwiek osobowość? Bo odnoszę wrażenie, że zarówno kobiety i jak faceci są teraz "lubię to co wszyscy". Każdy na tinderze pisze, że lubi góry i rower, ale w górach ostatni raz to był na wycieczce szkolnej w gimnazjum. "Lubię oglądać filmy", a jak zapytasz jakie to
Mieszkanie z obcymi a kawalerka. Czy waszym zdaniem warto wydawać 50-60% zarobków na mieszkanie samemu ? Chodzi głównie o komfort psychiczny szczególnie jeśli jest się introwertykiem. Co o tym myślicie ? Czy lepiej wydawać 20% zarobków na pokoju ale mieszkać z hałasującymi dzbanami?
#finanse #wroclaw #warszawa #krakow #poznan #gdansk #lublin #lodz #polska
#finanse #wroclaw #warszawa #krakow #poznan #gdansk #lublin #lodz #polska

Pacjent: Kross Hexagon 2.0 - MTB tylko z nazwy, no ale darowanemu koniowi... bla bla.
Krótko i na temat:
https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb/hexagon-2-0-czarny-pomaranczowy-szary-polysk
Problem w tym, że gór dookoła mało, częściej jadę po asfalcie, ewentualnie szutrem czy polną drogą - bez hopek, zjazdów, rekreacyjnie, choć ciągnie mnie, by wyjechać poza strefę własnego komfortu i wykręcić kilka 'setek' w sezonie.
I teraz pytanie - chciałbym nieco zmodyfikować rower, co by lżej było kręcić kilometry. Generalnie z napędu jestem zadowolony, no może poza ukręconym gwintem podeału - poszła nowa korba, niby to samo, a jednak nowa działa jak trzeba.
Myślę o:
- jakieś semi-slicki, co to po prostym będą się ładnie toczyły, a wizyta poza asfaltem nie zakończy się spektakularną kraksą - jaka szerokość, by komfort nie spadł do 0?
- sztywny widelec - umówmy się: to, co jest, to rura ze sprężyną, nie amor, gibie się, gnie i swoje waży - wolałbym chyba wrócić do jazdy na luźnych nadgarstkach - zmieniał ktoś może? nie chciałbym zmieniać geometrii, do carbonu mi daleko - ot, zwykły, sztywny widelec za rozsądny pieniądz
- hamulce tarczowe - przynajmniej na przód, bo ciężko o widelec z piwotami - bawić się w mechaniczne, czy iść od razu w hydraulikę?
Czy coś jeszcze, względnie tanim kosztem, da się zrobić, by choć trochę zyskać na szybkości/mniejszych oporach przy takim rowerze? Gravel kusi, ale zakup rozważę wtedy, gdy będę pewnien, że faktycznie będę na trzaskał słuszne dystanse, a nie trzymał w garażu.
@testuser: Konieczna będzie zmiana koła
@dran2: racja, nowe koło albo nauka przewijania piasty :)
@testuser: Na pewno jest to tegoroczny 2.0? Wcześniej pisałeś V2 co może oznaczać nawet retro 1 calową sterówkę. oznaczenia w Krossie są IMO dostatecznie bardzo mylące a jak ktoś nie jest nawet ich pewien to nic o rowerze nie można powiedzieć.
@testuser:
Poniżej 32mm nie ma co schodzić, bo już szybkości się nie zyska, a powyżej 40mm już odczuwalnie rosną opory.
Lekkie opony dają odczucie lepszego przyspieszania, ale
@testuser: ja do takiej jazdy wrzuciłem 1,95 Kenda KHAN i jest przyzwoity kompromis