Wpis z mikrobloga

@epicentrum_chaosu: leczenie laserem od dawna jest dostępne, ale czy to jakaś rewolucja? główne zalety to bezbolesność (wiertło też masz bezbolesne, bo znieczulasz). przyszłość to będzie odtwarzanie tkanek a nie ich zastępowanie syntetycznymi materiałami. niestety obecnie jesteśmy w stanie jedynie wytworzyć nową zębinę poprzez gąbeczki nasączane lekiem, który jest testowany pod kątem leczenia alzheimera (tideglusib). ale żeby nie było za różowo, to działa to wyłącznie tuż przy samej miazdze - przy
  • Odpowiedz
@affairz: ja jej używam do zwiększenia adhezji, końcowego doczyszczenia ubytku, ale sama w sobie nie opracuje zęba, słabo sobie radzi z mokrą zębiną, nawisami szkliwnymi itp
  • Odpowiedz
@Raptrax: ale jest metoda leczenia abrazją. tylko to się chyba nazywa abrazja powietrzna. w każdym razie istnieją jakieś niszowe gabinety które cały ubytek opracowują w ten sposób. ale lekarzem nie jestem i mi też tylko piaskarką doczyszczał końcówkę, nigdy nie leczyli całości

Abrazja powietrzna to nowatorskie i małoinwazyjne podejście do leczenia próchnicy. Zamiast tradycyjnej metody borowania zęba, stomatolog używa strumienia powietrza pod ciśnieniem zawierającego wodę i tlenek glinu, , które
  • Odpowiedz
@affairz: no piaskarka abrazyjna to mieszanka powietrza i grubego piasku, na tym to polega właśnie :p
Piaskarka profilaktyczna (higienizacyjna) to mieszkanka powietrza, wody i delikatnego piasku
Jeśli w artykule jest słowo „borowanie”…

Ja głównie jej używam do rozszerzenia powierzchni klejenia do materiału, nie ważne czy to kompozyt czy cement
  • Odpowiedz