Aktywne Wpisy
JackStump +99
ChlopoRobotnik2137 +148
Zadzwoniłem po milicje bo jakieś patusy zaczęły mi pod oknem na ławce chlać i głośno rozmawiać . Sam nie mam nic przeciwko picia pod chmurką ale na litość boska nie robocie tego pod blokami, bo to wszystko się niesie do mieszkań. Milicjanci dali im jakieś mandaty. Pytacie czemu nie zwróciłem uwagi? Ano nie chce się użerać z ludźmi a może jesscze stwierdza ze mogą pic i kiedyś dostanę cegła w szybę. Nie
Mianowicie dlaczego banki nie upadają jak inne firmy tylko są przejmowane, skoro i tak patrząc na przypadek Credit Suisse umarzane są obligacje, inwestorzy i tak tracą, pieniądze klientów chronione są tylko do pewnej kwoty, dostęp klientów do ich finansów i tak jest utrudniony. Czym więc takie przejęcie różni się od upadku i zamknięcia firmy że nie można polecieć jakimiś standardowymi procedurami tylko na szybkości się sprzedaje nawet po kosztach i z ogromnymi ulgami od państwa, żeby czasem nie zdążył sam upaść i później już to rozwiązać?
Też co myślicie o upadku SVB i Credit Suisse? Nie wiem czy to ja siedzę w jakiejś bańce informacyjnej, ale wydaje mi się że USA pokazało że są bardziej wiarygodni dla inwestorów i ogólnie w bankowości niż Szwajcaria, która przecież niegdyś słynęła z wiarygodnej bankowości, a gdzie teraz olano wszystkich i o ewentualne roszczenia trzeba będzie się wykłócać prawnie.
Ogólnie gdzie można się pouczyć o finansach, ekonomii, bankowości, nie chcę iść na studia w tym kierunku, bo nie chcę w tym pracować, chciałbym nabyć jakąś podstawową wiedzę, którą uważam każdy powinien posiadać, a której z jakichś powodów nie uczy się w szkołach. Dla niezaznajomionego z tematem, szukanie w google też jest trudne, bo jest masa magików, którzy zamiast przekazywać wiedzę, obiecują miliony dla każdego kto przejdzie jego kurs i nie wiadomo co z tego jest wartościowe, a co jest brednią.
#ekonomia #finanse #bankowosc #banki
bilans mogą mieć dalej korzystny (spłata kredytów przyniosła by zysk w ciągu lat), ale kumulacja błędnych decyzji doprowadziła do chwilowego braku płynności.
Ale to jestem kompletny laik więc mogę się kompletnie mylić.