Wpis z mikrobloga

#chatgpt P------e to jest, tą technologie trzeba kontrolować teraz, za 10 lat to może być za późno. Politycy nie za bardzo radzą sobie ze wzrostem wykładniczym i zanim się obrócą Ai nam zabierze całą pracę. #ai
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@EndThis: Zobaczymy co pokażą te roboty generalnego użytku jak np. tworzy Tesla lub Xiaomi. Wątpię jednak, żeby nawet za 20 lat były tańsze i mądrzejsze niż Mietek, co to kładzie płytki w łazience i bierze za metra srogo kasę obecnie
  • Odpowiedz
  • 0
@simirgone: Zobaczymy, co do "mądrzejsze" to zależy w jakim sensie? Czy pan Mietek pomoże ci ze skomplikowanym zagadnieniem dotyczącym podatków jak GPT-4 na prezentacji co oglądałem z 20 minut temu? Raczej nie, czy możemy mówić że ten model GPT-4 jest mądrzejszy od pana Mietka, od większości z nas? Ciężko mi na to odpowiedzieć w sumie. Myślę że nie ma sensu porównywać "inteligencji" sieci neuronowych do inteligencji ludzkiego mózgu.
  • Odpowiedz
@programista15cm: Przecież dobrze pisze, za 10 lat to kto wie jak silna sztuczna inteligencja będzie, widać że to ty nie masz pojęcia o tej tematyce i może to tobie trzeba klocków? , 6 lat temu nawet gpt1 nie było a dziś już mamy 4 wersje, i co ja mówie, 6lat temu to nawet transformerów nie było a dziś nie dość tego że najnowsze modele ai są teraz 'multimodel' przyjmują już
  • Odpowiedz
@EndThis: bardziej mi chodzi np. ze owsze policzenie podatku to jest zadanie z którym sobie chat poradzi. Jednak problemy świata fizycznego są daleko bardziej posunięte. Kładząc płytki okaże się ze ściana jest nie równa, że tu lub tam trzeba więcej kleju, coś trzeba przyciąć itp , że jest wilgoć lub jakoms rure trzeba przestawić. Ilość zmiennych jest kosmiczna. Do tego będzie potrzeby i tak jakiś operator. Ktoś kto powie robotowi
  • Odpowiedz
  • 0
@simirgone: Tu masz racje i myślę że jakiś czas możemy żyć w dziwnym świecie gdzie świat cyfrowy będzie znacznie wyprzedzał ten fizyczny w rozwoju technologii.
  • Odpowiedz
@EndThis @simirgone
a mi sie wydaje, ze jak duzo pracy biurowej zostanie zautomatyzowane, to wiele firm bedzie chcialo wycisnac kase z automatyzacji "fizycznego swiata". Teraz firmy nie sa tym zainteresowane bo nie czuja potrzeby, ale w przyszlosci ;)
  • Odpowiedz