Aktywne Wpisy
PanMaglev +511
Nie wyobrażam sobie mieć 13 lat i szeptać jakiemuś chłopu w kiosku, że bardzo przepraszam, ale waliłem konia.
Kto to wymyślił i jak to się stało, że jest to akceptowane.
Kto to wymyślił i jak to się stało, że jest to akceptowane.
Polejmnie +670
Niewidomy i niepełnosprawny chłopak chorujący na porażenie mózgowe, mający problem z kontrolowaniem rąk niechcący dotyka w autobusie kobietę jak się później okazało pracującą w policji, a funkcjonariusze 2 dni później zabierają go o 6:00 rano na komisariat i stawiają zarzut doprowadzenia kobiety do innej czynności seksualnej?!
Tylko dwa dni zajęła policji identyfikacja osoby niepełnosprawnej i zabranie jej o 6:00 rano na komendę. Chciałbym żeby w każdym przypadku policja tak sprawnie działała, nie
Tylko dwa dni zajęła policji identyfikacja osoby niepełnosprawnej i zabranie jej o 6:00 rano na komendę. Chciałbym żeby w każdym przypadku policja tak sprawnie działała, nie
Dyskryminacja mężczyn jest coraz częstszym zjawiskiem, bardzo bagatelizowanym.
Jak temu zaradzić?
Oto przykłady dyskryminacji mężczyzn w Polsce:
-Obowiązkowa kategoria wojskowa/ćwiczenia wojskowe
Traktowanie młodych mężczyzn niczym bydło, nadając im kategorię. Łamanie praw pacjenta, praw człowieka oraz konstytucji. W razie wojny brak możliwości wyboru, kobiety mają wybór.
- System emerytalny dyskryminuje mężczyzn
Wiek emerytalny dla mężczyzn wynosi 65 lat, dla kobiet 60. Chociaż to mężczyźni żyją krócej średnio o 10 lat. W dodatku kobiety biorą więcej niż wpłacają do sytemu.
- Samobójstwa
Polska należy do krajów o najwyższej liczbie samobójstw w Europie. Rocznie samobójstwo popełnia 5,4 tys. osób, w tym 4,6 tys. to mężczyźni. Czyli około 86% samobójców to mężczyźni.
-Bezdomność
Większość bezdomnych to mężczyżni. Wyniki Ogólnopolskiego badania liczby osób bezdomnych wskazały, że 83,6% stanowili mężczyźni.
- Mizoandria, czyli nienawiść do mężczyzn w społeczeństwie i mediach
- Dyskryminacja ojców w sądach rodzinnych
Jak pokazują dane GUS sądy tylko w 4,5% przypadków powierzają opiekę nad dzieckiem ojcu. W 60,7% opieka zostaje przyznana matce, w 33,1% obojgu rodzicom (co nie oznacza, że kontakt ojca z dzieckiem przebiega bezproblemowo, ale o tym za chwilę). W dodatku sądy rodzinne kierując się stereotypem matki jako lepszego rodzica potrafią przyznawać opiekę nad dzieckiem nawet wyjątkowo nieodpowiedzialnym matkom. W tym nawet narkomankom, alkoholiczkom i kobietom z patologii. I nie jest to tylko moja opinia. O tym mówią m. in. (ustępujący już) Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak, czy znana psycholog dziecięca dr Aleksandra Piotrowska.
- Lekceważenie męskich ofiar przemocy domowej
Stereotypowo zakłada się, że ofiara przemocy domowej = kobieta. Tymczasem, według badań CBOS z 2012 r. ze strony swoich partnerów ofiarą przemocy fizycznej pada 11% kobiet i 10% mężczyzn, przemocy psychicznej 16% kobiet i 20% mężczyzn. Po prostu mężczyźni mają znacznie większe opory przed zgłaszaniem przemocy w związku i szukaniem pomocy. W dodatku często nawet nie bardzo jest się do kogo zgłosić, skoro instytucje zajmujące się kwestią przemocy w rodzinie opierają się na fałszywych stereotypach płci i przemocy. Nawet zastępczyni Rzecznika Praw Obywatelskich ds. (o ironio) Równego Traktowania Sylwia Spurek słynie z takich wypowiedzi jak: "Warto powiedzieć o kliku faktach. Przemoc ma płeć. Ofiarami są kobiety i dzieci, a sprawcami są mężczyźni".
- Lekceważenie męskich ofiar gwałtów
Analogiczna sytuacja jak z przemocą domową. Za ofiary gwałtów niemal automatycznie uważa się kobiety. Ewentualnie na myśl przychodzi gwałt mężczyzny na mężczyźnie. Tymczasem wbrew rozpowszechnionej opinii, mężczyzn padających ofiarą zgwałcenia ze strony kobiety jest znacznie więcej. Ponownie przez stereotypy mężczyźni nie zgłaszają tego przestępstwa. To problem ogólnoświatowy, ale trzeba przyznać, że w Polsce świadomość w tym temacie jest wyjątkowo niska, chociażby w stosunku do USA, gdzie przeprowadza się w tej kwestii już całkiem sporo badań.
- Fałszywe oskarżenia przeciwko mężczyznom
Kobiety często wykorzystują fałszywe oskarżenia o przemoc domową przeciwko mężczyznom w sprawach rozwodowych, o opiekę nad dzieckiem i podział majątku. Prawnicy nazywają to metodą na bitą żonę.
- Wrobienie w wychowywanie nieswojego dziecka
W Polsce około 8% ojców nieświadomie wychowuje nieswoje dziecko. W dodatku żonaty mężczyzna ma tylko 6 miesięcy na zaprzeczenie ojcostwa (czyli w czasie, kiedy zazwyczaj jeszcze nie spodziewał się zdrady żony). Potem sprawę może wnieść już tylko prokurator, który może jednak odmówić zasłaniając się "dobrem dziecka".
- Programy socjalne, dofinansowywanie firm kobietom
- Dodatkowe punkty przy rekrutacji na studiach za bycie kobietą, specjalne stypendia tylko dla kobiet
- Rynek pracy faworyzujący kobiety, ciężkie zawody wykonywane w większosći przez mężczyzn
- Matriarchat, kult kobiety
- Rynek matrymonialny na niekorzyść mężczyzn
- Badania profilaktyczne skierowane do kobiet
- Specjalne sekcje w miejscach publicznych "tylko dla pań"
- Wyśmiewanie męskich słabości
Doświadczyliście takiej dyskryminacji jako mężczyźni?
Jak zaradzić temu problemowi? #dyskryminacjamezczyzn #pieklomezczyzn #obowiazkowecwiczeniawojskowe #polska #przegryw #swiat #europa #pieklokobiet #logikarozowychpaskow #bekazlewactwa #niebieskiepaski #chlewobsranygownem #bekazpodludzi #redpill #blackpill #simp #gonciarz #gargamel #mizoandria #feministki #feminizm #wykop #polityka #szarpankizzyciem
@neznez: Czyli zamiast walczyć z problemem mężczyzn, chciałbyś dołożyć problem kobietom? To jest czysta mizoginia ;)
@neznez: Przecież wprost napisałeś, że chciałbyś zmuszać do zachodzenia w ciążę, zamiast dążyć do poprawienia sytuacji mężczyzn.
nie obwiniam tylko kobiet. nie czytasz ze zrozumieniem. winni sa rowniez mizoandryczni faceci, tacy jak ty :)
ale dostaja te punkty. jesli kobiety dostaja ekstra punkty na
@neznez: No to idiotyczny przykład - jeśli przymusem jest służba wojskowa, to powinien dotyczyć i kobiet i mężczyzn, na równi. Idealnie oczywiście byłoby, gdyby nikt nie musiał.
@neznez: Nie odpowiadasz na pytania, nie odniosłeś się też do przytoczonych wcześniej danych. Dasz radę? Jeśli nie masz zamiaru, nawet nie odpisuj, szkoda czasu na dyskusję z kimś, kto nawet nie próbuje argumentować.
@neznez: To dalej nie odnosi się do pytań ani badania z linku.
@neznez:
1. Gdzie przykłady mojej mizoandrii?
2, Co powiesz na treść załączonego wyżej badania? Jeśli z jakiegoś powodu nie wiesz o co chodzi, tu link,
@neznez: Ja pytam o konkrety, a nie urojenia. Jak mogę być mizoandryczny, skoro moje poglądy zakładają dobro mężczyzn? Mógłbyś przytoczyc jakąś moja wypowiedź, która sugeruje mizoandrie?
@ziumbalapl:
A czy choć raz zapostulowałaś na forum, by nie wpuszczać kobiet z Ukrainy. Tylko brać od nich dzieci i wydalać na stronę UA z pouczeniem, że powinny walczyć w okopach na równi z mężczyznami. Nie miałaś okazji zawołać takim postulatem? Nic straconego!
Ciągle wjeżdzają do Polski miliony Ukrainek. Petycja do władz, że to uwłacza godności człowieka, że mężczyzn z Ukrainy nie wypuszczają, a Ukrainki sobie mogą do nas wjeżdżać. Wielki transparent na przejściu "kobiety z Ukrainy, wracajacie walczyć w okopach razem z waszymi
@DarrDarek: Postowałem wielokrotnie, że jestem całkowitym przeciwnikiem przymusowego poboru.
@ziumbalapl:
A gdzie masz tego posta, gdzie nawołujesz, że nie wolno zatrzymywać mężczyzn ukraińskich na granicy, że nie wolno przymusem łapać ich przez opasów z wojen-komatu? Gdzie ty to napisałeś? Bo ja mogę ci dziesiątki postów podesłać, gdzie wyzywałem, by zakończyć tę rzeź męskich niewolników ukraińskich i rosyjskich. Oddzielić Donbas jako niepodległe republiki i wówczas nikt nie będzie się czuł przegranym, ani Ukraina, ani Rosja, bo mieszkańcy Donbasu sami o sobie będą decydowac.
@DarrDarek: Nie muszę Ci czegokolwiek udowadniać, nie jesteś nikim ważnym, tylko jakimś losowym wykopkiem, lol. Wg mnie nie powinno się zmuszać do służby wojskowej, tyle.