Wpis z mikrobloga

@HIMARS @Bumelante @ukruszony__kubek Tak z ciekawosci to w jaki sposob ten czas oszczedza ci termomix? Wstawienie zupy czy zrobienie obiadu to jest jakies 30-40 minut roboty, jakie funkcje termomixa sa warte placenia tych 5 czy 6 tysiecy? Bez hejtu pytam bo nie znam sie na tym

No tak jak napisałeś, robienie zupy to 30-40 minut. Termomix sieka, miesza, belta czy co tam mozna robić. Masz przepis, #!$%@? rzeczy do
  • Odpowiedz
@patrykolos: No spoko, jak ktos sie bawi w takie rzeczy to jeszcze zrozumiem, ja osobiscie takich potraw nie przyrzadzam. + pizzy takiej jak z restauracji w domu chyba i tak sie nie zrobi
  • Odpowiedz
@Wyso52 Thermomix najlepiej spisuje się w połaczeniu z ich "własnymi" przepisami na różne dania które właśnie wykorzystują jego funkcje. Np przestaniesz jeść te smażone kotlety, a zjesz coś ugotowanego na parze

No niezbyt racja z tym, że najlepiej sie sprawdza z własnymi przepisami, jak cała magia polega na tym, że ma od groma przepisów, gdzie robisz rzeczy krok po kroku. A kotletow w nim nie usmażysz, wiadomo, by tam robisz tylko
  • Odpowiedz
@GrammarNazi: ale przeciez te warzywa i tak musisz obrać przed dodaniem ich do termomiksa. A ciasto na picce mozesz wyrobic sobie w kilka minut, gdzie ta oszczednosc czasu warta 5k?
  • Odpowiedz
@wierchel ale wiesz żeby sprzedać musi najpierw zrobić prezentacje? nie ważne ze jesteś zdecydowany, dajesz pieniądze w zęby i do widzenia? Musi być prezentacja.
  • Odpowiedz
@trele12 ale przeciez te warzywa i tak musisz obrać przed dodaniem ich do termomiksa. A ciasto na picce mozesz wyrobic sobie w kilka minut, gdzie ta oszczednosc czasu warta 5k

Obierasz, ale nie musisz już wszystkiego kroić. Dla mnie różnica jest duża. No, ale jeśli komuś gotuje mama, to faktycznie nie ma sensu kupować thermomixa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
No niezbyt racja z tym, że najlepiej sie sprawdza z własnymi przepisami, jak cała magia polega na tym, że ma od groma przepisów


@GrammarNazi: Tak ma od groma przepisów z czego na moje oko jakieś 60% lepiej zrobić w zwykłym garnku czy patelni zamiast w thermomixie :) Jak widzę przepis na carbonnare albo kurczka po koreansku gdzie w thermomixie robisz tylko sos, a do reszty musisz wyciągać normalnie patelnie to się zastanawiam co autor miał na myśli.

Za to kurczak z warzywnym ryżem albo makaron z pomidorami suszonymi to kwintesencja termomixa gdzie wrzucasz składniki do misy i wszystko robi się
  • Odpowiedz
@Wyso52 No nadal jest to oszczędność czasu i dla mnie to główny powód dla którego uważam, że to zajebista rzecz warta swojej ceny. Co nie zmienia faktu, że nie wszystko da się w nim zrobić i jak ktoś lubi rzeczy z patelni, to thermomix mu ich nie zastąpi ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
A konkurencja jest żadna, bo lidlomix ma o wiele mniej opcji od termomixa i de facto poza ceną nie ma za bardzo czym z nim konkurować.


@GrammarNazi: to co to za funkcje za ktore doplaciles 3.5tys pochwal sie
  • Odpowiedz
@GrammarNazi: @patrykolos

Chciałbym usłyszeć logiczne argumenty, dlaczego thermomix za 6k (Plus abonament cookido) jest lepszy niż lidlomix za 1,5k-2k

Ja mam w domu Lidlomixa tego co był 2-3 lata temu a siostra ma thermomix i serio nie widzę sensu przepłacania dodaktowych 4k, np. gotując dla dwóch osób.
  • Odpowiedz
@Wyso52 @GrammarNazi no to się chyba nadaje głównie do robienia jednolitych mamałyg, a ja takiego jedzenia nie lubię. Często nazywam takie coś psim jedzeniem i już wolę kanapkę zjesc. Nic nie zastąpi chrupkości warzyw przez chwilę podsmażonych na patelni w wysokiej temperaturze, konsystencji sosów itp.
  • Odpowiedz
Z TM jest tak ze można równie dobrze wziąść garnek jakiegoś innego producenta i abonament na cookido. Bo cookido robi robotę, Więc kupujesz sobie garnek jaki tam chcesz i nastawy robisz wg cookido. Jak masz TM to masz to z automatu. Ot cała filozofia. Nie wiem jak platforma lidlomixa ale cookido ma bardzo fajne przepisy, smaczne, szybkie i generalnie powtarzalność stoi na wysokim poziomie. Równie dobrze można robić samemu przy garach wg
  • Odpowiedz